Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Zákaz vývozu bavlny z Indie vydržal len týždeň

Na ilustračnej snímke zbieranie bavlny Foto: TASR/AP
Naí Dillí 11. marca (TASR) - Zákaz vývozu bavlny z Indie vydržal v platnosti len týždeň. Proti nemu sa zdvihli protesty vo vládnom koaličnom tábore i v opozícii. Rozhodnutie dnes oznámil v Naí Dillí minister obchodu Anand Sharma. Dodal, že k formálnemu zrušeniu zákazu dôjde v pondelok (12. 3.) rozhodnutím vlády.

Tento týždeň v pondelok (5. 3.) indické úrady nečakane zaviedli zákaz exportu bavlny. Rozhodnutie odôvodnili úsilím zabezpečiť dostatok suroviny pre jej domácich spracovateľov. Domáce textilky jej majú na skladoch najmenej za posledných desať rokov. Zastavenie vývozu bavlny z Indie, ktorá je jej druhým najväčším svetovým producentom, malo prispieť k rastu ceny komodity, lebo v súčasnosti je o ňu na globálnom trhu slabší záujem.

Indický minister poľnohospodárstva Sharad Pawar však v uplynulých dňoch vyzval, aby bol zákaz exportu bavlny zrušený. Uviedol, že o dôsledkoch rozhodnutia nedostal všetky dôležité informácie. Zákaz exportu sa totiž začal prejavovať poklesom cien bavlny na domácom trhu a hrozilo zníženie jeho zberu z novej úrody. Zákaz mohol vyvolať spory s odberateľmi v Číne a Bangladéši. Bangladéšski spracovatelia bavlny mohli utrpieť straty, lebo 30 % suroviny kryjú indickým dovozom.


India je druhým najväčším svetovým producentom bavlny.