Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Pamätníky 1. sv. vojny OBRAZOM

Na cintoríne v Lalinku odhalili pamätník obetiam 1. svetovej vojny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pred pamätníkom vysadili šesť tulipánov na počesť šiestich obetí veľkej vojny z Lalinka a súčasťou slávnosti bolo vysadenie Stromu pokoja.

Divinka 12. novembra (TASR) – Pamätník obetiam 1. svetovej vojny odhalili v nedeľu (11.11.) na cintoríne v obci Divinka-Lalinok (okres Žilina). Pred pamätníkom vysadili šesť tulipánov na počesť šiestich obetí veľkej vojny z Lalinka a súčasťou slávnosti bolo vysadenie Stromu pokoja.

Pamätník v sebe skrýva podľa jeho autora Mareka Sobolu viacero symbolov. "Jeho neopracovaná, tvrdá a drsná strana pripomína bojiská veľkej vojny. Je na ňom vytesaných šesť mien Lalinčanov, ktorí buď padli na vojnových bojiskách, alebo boli zranení či zajatí nepriateľskou armádou. Symbolom Lalinka sú tri tulipánové kvety, ktoré sa objavili na pečati obce z 18. storočia. Jeden z týchto kvetov je i súčasťou pamätníka. Nad menami je umiestnená medená plaketa s portrétom môjho pradeda Ondreja Sobolu," uviedol Sobola.

Doplnil, že Strom pokoja je medzinárodným projektom a pri jeho vzniku sa inšpiroval príbehom vlastnej rodiny. "Veľká vojna sa totiž dotkla aj našej rodiny. Pradedo Ondrej sa nikdy nevrátil z bojiska prvej svetovej vojny a leží na neznámom, neoznačenom mieste, ktoré neosvetlil ani šesťročný archívny výskum. Ondrej Sobola je nezvestný od roku 1915, úradne bol vyhlásený za mŕtveho v roku 1930 s dátumom smrti 1918. Tento príbeh sa opakoval miliónkrát v rodinách na celom svete. Strom pokoja je vysádzaný na počesť neznámych obetí nielen veľkej vojny, ale vojnových konfliktov všeobecne," vysvetlil Sobola.

Ambíciou projektu je na rôznych miestach sveta vysadiť Stromy pokoja, ktoré by ako živé pamätníky pripomínali útrapy vojny. "Aby aj dnešná generácia hľadala poučenie z chýb predkov. Doteraz boli vysadené Stromy pokoja v ruskom Petrohrade, poľskej obci Trzyciaz, na Slovensku na vojenskom cintoríne vo Veľkrope, v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke, na vojenskom cintoríne v Žiline, v areáli farského kostola v Turzovke a v Lalinku. Výsadba ďalších pamätných stromov bude pokračovať v mnohých krajinách v Európe i mimo jej hraníc," dodal Sobola.