Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav

Československé výročia 2018

P. Anděl: Výstava diel A. Muchu najviac láka na festivale Re:publika

Vo viacerých pavilónoch sú expozície týkajúce sa automobilového a iného priemyslu, športu, folklóru, divadla, literatúry, filmu, výtvarného umenia a ďalšej kultúry.

Veľvyslanectvo USA v SR oslávilo výročie Pittsburskej dohody filmom

Premiérou tohto videa americkí diplomati na SR zároveň odštartovali sériu udalostí, ktorými si plánujú pripomenúť výročia vzťahov Slovenska s USA.

OBRAZOM: V USA si pripomenuli storočnicu Pittsburskej dohody

Prinášame obrazovú reportáž Pavla Demeša.

Pamätník v Giraltovciach bol odhalený ešte počas prvej svetovej vojny

Odhalenie sa konalo 25. augusta 1918 za účasti vtedajších župných, okresných, ako aj cirkevných predstaviteľov.

Babiš a Pellegrini otvorili v Brne festival Re:publika

Rozpočet festivalu dosiahol 128 miliónov českých korún (približne 4,97 milióna eur).

Strecha domu, v ktorom žil v detstve Masaryk, sa prepadla

V súčasnosti je v dome malé Masarykovo múzeum, expozícia z jeho života však nebola poškodená.

Marušiak: Pittsburská dohoda vznikla v rozhodujúcej fáze zápasu o ČSR

Politológ ozrejmil aj to, prečo Pittsburská dohoda ustúpila od federatívnej podoby, ktorou podmieňovali vznik spoločného štátu zástupcovia slovenského exilu pri podpise Clevelandskej dohody.

Hanula: Česi a Slováci hľadeli na Pittsburskú dohodu odlišnou optikou

Ustúpenie od ustanovenia o autonómii Slovenska vysvetlil historik obavami o nedostatok slovenskej inteligencie pripravenej prevziať správu krajiny do svojich rúk.

P. Kosatík: Nebolo vinou Masaryka, že sa nenaplnila Pittsburská dohoda

Pittsburskú dohodu podpísali zástupcovia Slovenskej ligy v Amerike, České národné združenie a Zväz českých katolíkov 30. mája 1918 v americkom Pittsburghu.

Originál Pittsburskej dohody príde na Slovensko v júni

Významný dokument o súhlase s politickým programom spojenia Čechov a Slovákov v spoločnom štáte sa stane súčasťou reprezentatívnej Česko-slovenskej/Slovensko-českej výstavy na Bratislavskom hrade.

Pamätník v Bratislave zdobí plaketa s textom Pittsburskej dohody

V centre hlavného mesta tak pamätník pripomína dokument o súhlase s politickým programom spojenia Čechov a Slovákov v spoločnom štáte.

Klus: Pittsburská dohoda bola kľúčová na zachovanie našej identity

Podľa slov Martina Klusa sa na jednej strane dá pochopiť, že zásady Pittsburskej dohody, týkajúce sa Slovenska, Tomáš Garrigue Masaryk a pražskí centralisti nikdy nenaplnili.

Blaha: Pittsburská dohoda je potvrdením túžby Slovákov po sebaurčení

To, že zásady Pittsburskej dohody týkajúce sa Slovenska Tomáš Garrigue Masaryk a pražskí centralisti nikdy nenaplnili, považuje Blaha za dobovú záležitosť.

T. G. Masaryk bol v USA populárny ako rocková hviezda

V tomto roku sa bude sláviť 100. výročie vzniku Československej republiky. V tomto roku by v Bratislave malo pribudnúť miesto, ktoré nesie meno prezidenta osloboditeľa Tomáša G. Masaryka.

Gajdoš sa v Ríme zúčastní na spomienke vzniku československých légií

Práve v Ríme si Milan Rastislav Štefánik 24. mája 1918 prevzal od vtedajšieho talianskeho premiéra Vittoria Emanuela Orlanda prvú zástavu československých légií.

V Skopje otvorili výstavu fotografií Po stopách sv. Cyrila a Metoda

Výstava je rámcovaná 25. výročím vzniku Slovenskej republiky a Európskym rokom kultúrneho dedičstva. Slávnostne ju otvoril prezident Macedónskej republiky Gjorge Ivanov.

Pomníky prvej svetovej vojny OBRAZOM: Trnavský kraj I.

V rámci projektu Pomníky prvej svetovej vojny TASR mapuje pamiatky súvisiace s touto dejinnou udalosťou. V spolupráci s Vojenským historickým ústavom prinášame aj archívne snímky pomníkov.,aktualizované 

Odborníci objasnia, aký vplyv mal vznik Československa na Poprad

Podtatranská knižnica v Poprade organizuje v priestoroch spoločenskej a výstavnej časti knižnice na sídlisku Západ začiatkom júna medzinárodnú konferenciu.

Na Bratislavskom hrade sú vystavené dokumenty o vzniku Československa

Ide o ratifikačné protokoly mierových zmlúv z Versailles, Saint-Germain a Trianonu, ktoré sú uložené v Paríži.

Folkloristi sa zišli pod Javorinou už po šiesty raz

Obec Lubina leží na slovensko-moravskom pohraničí. Je takmer úplne zovretá v horskej doline, ohraničenej hlavným hrebeňom Bielych Karpát zo severu a bočnými výbežkami z východu a západu.

Podjavorinské folklórne slávnosti budú v znamení výročia vzniku ČSR

Prezentácia ľudovej tvorivosti kopaničiarskeho regiónu a iných kútov Slovenska začne o 12.00 h a pokračovať bude až do neskorého popoludnia.

Česká stíhačka pripomína 100 rokov od vzniku Československa

Prvý raz sa s nadzvukovým strojom Gripen predstavia českí stíhači z elitnej 211. taktickej letky na nadchádzajúcom prestížnom cvičení tigrích letiek NATO v poľskej Poznani.

M.ČAPLOVIČ: Históriu si treba pripomínať a nie prekrúcať ju ideológiou

Výstavu venovanú 100. výročiu vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov na Bratislavskom hrade pripravovali takmer dva roky, povedal v TABLET.TV riaditeľ Vojenského historického ústavu M. Čaplovič.

Slovenskí a českí odborári chcú riešiť výšku mzdy či pracovnú dobu

Predseda KOZSR Jozef Kollár a predseda Českomoravskej konfederácie odborových zväzov Josef Středula sa stretli na Spoločnom Prvom máji slovenských a českých odborov 2018 v Budatínskom parku.

Sté výročie Pittsburskej dohody si pripomenuli aj v mieste jej podpisu

Stretnutie organizovali honorárni konzuli Slovenskej a Českej republiky v spolupráci so zastupiteľskými úradmi oboch krajín vo Washingtone a s účasťou slovenskej a českej komunity.

Na Vojenskom cintoríne v Žiline odhalili pamätnú tabuľu

Podľa zástupcu primátora Žiliny Patrika Gromu zároveň na Vojenskom cintoríne vysypali na hroby vojakov Červenej armády hlinu z bieloruského partnerského mesta Grodno.

V Poprade zachránili pomník obetiam 1. sv. vojny, ktorý sa mal zbúrať

Na pamätník sa často pýtajú aj turisti, ktorí do historickej časti Popradu každoročne zavítajú z rôznych kútov sveta.

Československo vzniklo ako štát Čechov, Slovákov a Rusínov

Česká národná eufória a urýchlený vývoj emancipačného procesu slovenského národa sa odrazili v rozvoji rusínskej spoločnosti a pomáhali jej prekonávať storočné zaostávanie.

VIDEO: Kiska, Babiš a Pellegrini otvorili výstavu o Československu

Slovenský prezident poznamenal, že na hodinách dejepisu sa väčšinou dejinám Československa nevenuje dostatočná pozornosť.,aktualizované 

Na Bratislavskom hrade otvoria výstavu k 100. výročiu Československa

Cieľom Česko-slovenskej/Slovensko-českej výstavy podľa tvorcov nie je len opisovať významné politické momenty Československa.,aktualizované 

Pomníky prvej svetovej vojny OBRAZOM: Bratislavský kraj V.

V rámci projektu Pomníky prvej svetovej vojny TASR mapuje pamiatky súvisiace s touto dejinnou udalosťou. Ponúkame fotografie, ktoré dokumentujú pomníky v Bratislavskom kraji.

Mesto Litomyšl zo Zoznamu UNESCO otvorí turistickú sezónu

Tohtoročné päťdňové podujatie (25.-29.4.) ponúka pestrý program pre všetky vekové kategórie.

Bratislavské mestské dni sa začali výstavou o 25-ročných premenách

Výstava je zameraná na premeny mesta v období slovenskej samostatnosti po tzv. zamatovom rozdelení Česko-Slovenska na dva štáty.

Pomníky prvej svetovej vojny OBRAZOM: Bratislavský kraj IV.

V rámci projektu Pomníky prvej svetovej vojny TASR mapuje pamiatky súvisiace s touto dejinnou udalosťou. Ponúkame fotografie, ktoré dokumentujú pomníky v Bratislavskom kraji.,aktualizované 

Výstava v prievidzskom múzeu ponúka spomienku na čokoládový priemysel

Expozícia obsahuje predmety, ktoré sa týkajú čokolády i jej výroby, či už sú to formy na mačacie jazýčky, alebo iné cukrovinky z čokolády, ale aj automat na cukríky.

V súťaži 100 rokov Československa v našej škole uspeli Malačania

Študenti odhaľovali príbehy na prvý pohľad obyčajných predmetov z obdobia spoločného štátu Slovákov a Čechov a osudy ich majiteľov.

Pamätná tabuľa na vrbickom kostole pripomína osudy padlých Liptákov

Liptovský Mikuláš a okolité obce nemajú veľké množstvo pomníkov obetiam 1. svetovej vojny. Kompetentní preto dlho zvažovali, kde bude umiestnená táto pamätná tabuľa.

Projekt k 100. výročiu ČSR pripomína, že sloboda nie je samozrejmosťou

Za posledných 100 rokov náš národ slobodu niekoľkokrát stratil a spolupráca tiež upozorňuje na momenty, ktoré boli pre Česko-Slovensko a jeho obyvateľov bolestivé.

Pred 25 rokmi ČR a SR podpísalo zmluvu o zriadení colných priechodov

Po rozdelení niekdajšieho spoločného štátu nastúpili colníci na hranice s ČR už 1. januára 1993, pričom colné konanie sa nelíšilo od toho na hraniciach s inou susednou krajinou.

Pred 35 rokmi ŠtB prepadla domy františkánov a františkánok

Príslušníci ŠtB v domoch vykonali domovú prehliadku, pri ktorej zhabali náboženskú literatúru, liturgické predmety, písacie stroje a vkladné knižky.