Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Československé výročia 2018

Veľkým Kozmálovciam pribudla pamätná tabuľa obetiam 1. svetovej vojny

Minister Gajdoš odhalil v obci Veľké Kozmálovce pamätnú tabuľu venovanú obetiam 1. a 2. svetovej vojny Foto: MO SR

Pamätnú tabuľu v nedeľu odhalil minister obrany Peter Gajdoš.

Veľké Kozmálovce 4. novembra (TASR) – Na pamätníku padlým v druhej svetovej vojne v obci Veľké Kozmálovce v okrese Levice pribudla pamätná tabuľa. Venovaná je obetiam prvej a druhej svetovej vojny. Pamätnú tabuľu v nedeľu odhalil minister obrany Peter Gajdoš. Súčasťou podujatia bola pietna spomienka pri príležitosti blížiaceho sa 100. výročia ukončenia prvej svetovej vojny. „V našej obci nemáme pomník padlým v prvej svetovej vojne, vždy sme na nich zabúdali. Preto sme sa rozhodli nainštalovať pamätnú tabuľu na existujúci pomník obetiam druhej svetovej vojny, ktorý bol osadený v roku 1968,” povedal starosta Veľkých Kozmáloviec Ľubomír Síkeľa. Pamätník zhotovil kameňorezbár Ján Slušný z Hronských Kľačian.

Pamätná tabuľa s menami 23 obetí prvej svetovej vojny a 15 menami obetí druhej svetovej vojny je umiestnená na priečelí podstavca pamätníka. Pred samotným osadením tabule prešiel rekonštrukciou aj pamätník. „Vyhotovený je z pieskovca a rokmi postupne chátral. Museli sme ho dať prečistiť a zakonzervovať špeciálnymi kamenárskymi metódami. Rekonštrukciu v hodnote zhruba 2500 eur sme hradili z obecného rozpočtu,” povedal Síkeľa. V budúcnosti by malo v okolí pamätníka pribudnúť osvetlenie.

Mená obetí prvej svetovej vojny historici hľadali veľmi prácne, pretože v obci sa žiaden zoznam padlých nezachoval. „Okolo roku 1950 zhorela obecná budova a s ňou aj naša obecná kronika,” povedal Síkeľa. Historik Branislav Kinčok sa pustil do skúmania tisícok strán civilných, cirkevných a vojenských matrík. Informácie čerpal aj z oficiálneho zoznamu strát Verlustliste, ktorý v rokoch prvej svetovej vojny vydávalo ministerstvo vojny vo Viedni, a z databázy padlých z prvej svetovej vojny, ktorá je voľne prístupná na internetovej stránke Vojenského ústredného archívu v Prahe. Výsledkom takmer ročnej práce je zoznam 23 Veľkokozmálovčanov, ktorí padli priamo na bojiskách prvej svetovej vojny alebo podľahli zraneniam a infekčným chorobám vo vojenských nemocniciach, prípadne zahynuli v ruskom zajatí.