Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Československé výročia 2018

Slováci a Česi si v Štrasburgu pripomenuli 100 rokov štátnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Slávnostnú omšu v známej štrasburskej katedrále zorganizoval europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec spolu s českou europoslankyňou Michaelou Šojdrovou.

Štrasburg 23. októbra (TASR) - Slovenskí a českí poslanci Európskeho parlamentu (EP) si v pondelok večer v Štrasburgu pripomenuli omšou sté výročie vzniku Československa. Išlo o jedno zo série podujatí, ktorými si v priebehu októbra a novembra Slováci a Česi v Bruseli a Štrasburgu pripomínajú sto rokov svojej štátnosti.

Slávnostnú omšu v známej štrasburskej katedrále zorganizoval europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane (EPP/EĽS) Ivan Štefanec (KDH) spolu s českou europoslankyňou Michaelou Šojdrovou (KDU-ČSL).

Omšu spoločne celebrovali slovenský kňaz pôsobiaci v Luxemburgu Ľubomír Fabčin a český kňaz Martin Holík. Zúčastnili sa na nej Slováci a Česi pracujúci v Štrasburgu a účastníci zájazdu zo Slovenska, ktorý organizoval poslanec Štefanec. Program slávnostnej omše svojim vystúpením spestril cirkevný zbor AVE z Česka a Klub vojenskej histórie Slovensko, ktorého členovia v dobových uniformách držali čestnú stráž.

"Vznik Československej republiky bol jedným z najvýznamnejších momentov v dejinách Slovákov. Za pomoci českého národa sme si po prvýkrát v našich dejinách mohli vytvárať svoje vlastné inštitúcie, školy a dozrieť v moderný národ. Som rád, že sme si túto udalosť spoločne pripomenuli práve v Štrasburgu, meste, ktoré je symbolom zmierenia medzi národmi a európskej spolupráce," uviedol Štefanec v stanovisku pre TASR. Dodal, že členstvo Slovenska a Česka v Európskej únii a vynikajúce vzťahy medzi našimi krajinami sú dôkazom toho, že oba národy pred sto rokmi urobili správne rozhodnutie.