Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Československé výročia 2018

NBS vydala zberateľskú mincu k 100. výročiu vzniku Československa

Na snímke lícna strana striebornej zberateľskej mince v nominálnej hodnote 10 eur Vznik Československej republiky - 100. výročie, ktorú vydala Národná banka Slovenska v Bratislave 23. októbra 2018. Foto: TASR - Dano Veselský

Na líci mince je zobrazený stredný štátny znak Československej republiky. Vedľa neho sú štátny znak SR a označenie nominálnej hodnoty mince 10 eur.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Zberatelia si od utorka môžu zakúpiť striebornú zberateľskú mincu venovanú 100. výročiu vzniku Československej republiky. Pri tejto príležitosti ju vydala Národná banka Slovenska (NBS). Jej autorom je akademický sochár Zbyněk Fojtů, vyrobila ju mincovňa v Kremnici. Rytcom je Filip Čerťaský.

"Vznik Československej republiky je jedným z najvýznamnejších medzníkov v historickom vývoji Slovenska. Po desaťročiach obmedzení v Uhorsku získali Slováci priestor pre plnohodnotný a všestranný národný vývoj, ktorý im umožnil definitívne sa doformovať na moderný európsky národ," vysvetľuje NBS na svojej stránke význam výročia.

Na snímke sadrové odliatky návrhov striebornej zberateľskej mince v nominálnej hodnote 10 eur Vznik československej republiky - 100. výročie, ktorú vydala Národná banka Slovenska v Bratislave 23. októbra 2018.
Foto: TASR - Dano Veselský


Na líci mince je zobrazený stredný štátny znak Československej republiky. Vedľa neho sú štátny znak SR a označenie nominálnej hodnoty mince 10 eur. Na rube je zobrazená mapa Československej republiky, znak československých légií a lipové vetvičky. Dopĺňajú ich nápisy "28. október 1918" a "Vznik Československej republiky".

Na snímke rubová strana striebornej zberateľskej mince v nominálnej hodnote 10 eur Vznik Československej republiky - 100. výročie, ktorú vydala Národná banka Slovenska v Bratislave 23. októbra 2018.
Foto: TASR - Dano Veselský