Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Československé výročia 2018

Medzinárodná chemická olympiáda sa vrátila na Slovensko

Na snímke účastníci počas otváracieho ceremoniálu 50. ročníka Medzinárodnej chemickej olympiády, ktorej sa zúčastní takmer 300 študentov zo 76 krajín sveta v Bratislave 20. júla 2018. Foto: TASR - Dano Veselský

Medzinárodná chemická olympiáda, IChO 2018, bude vyvrcholením dvojročných príprav, pretože i keď ide o jubilejný ročník, organizátori si chceli pripomenúť aj 100 rokov od založenia Československa.

Bratislava 20. júla (TASR) - Každoročná Medzinárodná chemická olympiáda (IChO), v ktorej súťažia najtalentovanejší študenti stredných škôl, sa po tretíkrát vrátila na Slovensko. Aktuálny 50. ročník spoločne organizuje Slovensko a Česko, zúčastňuje sa ho 300 súťažiacich zo 76 krajín. Podujatie sa tak vracia do krajín, ktoré iniciovali jeho vznik.

Piatkový otvárací ceremoniál Medzinárodnej chemickej olympiády 2018 sa uskutočnil v bratislavskej Starej tržnici. Odtiaľ sa delegácie presunú na hrad Červený Kameň, kde bude program pokračovať historickými hrami a večernou uvítacou recepciou. Medzinárodná chemická olympiáda, IChO 2018, bude vyvrcholením dvojročných príprav, pretože i keď ide o jubilejný ročník, organizátori si chceli pripomenúť aj 100 rokov od založenia Československa. „Verím, že sa všetko podarí a naši hostia si užijú desať dní plných chémie, zábavy a spoznávania krás Slovenska a Česka," povedal hlavný organizátor IChO Petr Holzhauser.

Každá delegácia je zložená zo štyroch študentov a dvoch mentorov, súčasťou delegácie však môžu byť aj významní hostia či vedeckí pozorovatelia. Nominácii študentov predchádzala séria súťaží na lokálnych a národných úrovniach, ale aj následné sústredenia a školenia najúspešnejších mladých, talentovaných chemikov.


V priebehu dvoch súťažných dní majú účastníci možnosť preukázať svoje zručnosti z oblasti chémie, najskôr v laboratóriách počas piatich hodín praktickej časti a na tretí deň počas písomnej skúšky, ktorá trvá tiež päť hodín. „Cieľom olympiády je podporiť záujem mladých ľudí o chémiu kreatívnym riešením rôznych teoretických aj praktických úloh,“ povedal vedúci Katedry organickej chémie Prírodovedeckej fakulty UK Martin Putala.

Medzinárodnú chemickú olympiádu organizuje Univerzita Komenského v Bratislave v spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Prahe. Podľa rektora pražskej vysokej školy Karla Melzocha je možnosť organizovať olympiádu veľkým privilégiom. „Predchádzajúci ročník v Thajsku sa ceremoniály konali dokonca pod záštitou kráľovskej rodiny a už teraz vieme, že nad nasledujúcim ročníkom, ktorý bude v Paríži, prevzal záštitu nositeľ Nobelovej ceny za chémiu Jean-Marie Lehn," prezradil Melzoch. Záštitu nad terajšou olympiádou prevzali slovenská ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová, jej český náprotivok Robert Plaga, primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal a Český olympijský výbor. Olympiádu, ktorej rozpočet presahuje 1,9 milióna eur, finančne podporili najmä ministerstvá školstva oboch krajín.

Prvý ročník olympiády sa uskutočnil v Prahe v roku 1968 a usporiadala ho vtedajšia Československá socialistická republika. Súťaže sa spočiatku zúčastňovali len krajiny východného bloku, až 12. ročník olympiády sa konal v Rakúsku. „Od začiatku sa na úrovni ministerstiev krajín takzvaného východného bloku presadzovalo, aby sa medzinárodné chemické olympiády organizovali len v krajinách socialistického tábora,“ uviedol riaditeľ Medzinárodného informačného centra IChO Anton Sirota, ktorý stál pri vzniku IchO. Podľa neho túto zásadu nedodržalo už Rumunsko, ktoré v roku 1974 pozvalo na IChO aj Švédsko a Juhosláviu. V ďalších rokoch pribúdali aj krajiny zo západného bloku a tento trend sa už ovplyvniť nepodarilo.