Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Československé výročia 2018

Folkloristi sa zišli pod Javorinou už po šiesty raz

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Obec Lubina leží na slovensko-moravskom pohraničí. Je takmer úplne zovretá v horskej doline, ohraničenej hlavným hrebeňom Bielych Karpát zo severu a bočnými výbežkami z východu a západu.

Lubina 12. mája (TASR) – Pripomienkou 100. výročia ukončenia bojov prvej svetovej vojny a vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov sú sobotňajšie Podjavorinské folklórne slávnosti, ktoré sa konajú v prihraničnej obci Lubina v Trenčianskom kraji. Folkloristi z oboch krajín sem prišli už po šiesty raz prezentovať svoje ľudové bohatstvo, ale aj stretnúť sa s priateľmi spoza Javoriny.

V amfiteátri Roh v programe Stretnutie/Setkání od 13.45 h vystúpia Boršičané z Boršic pri Blatnici, súbory Olšava a Oldšava z Uherského Brodu. Slovenských hostiteľov zastupuje Javorinka z Lubiny-Miškech Dedinky, Kašanka z Moravského Lieskového, Lipa z Bratislavy, žiaci Základnej umeleckej školy zo Starej Turej. Vystúpenie folklórnych súborov Považan a Seniorpovažan zastrešili organizátori z Trenčianskeho osvetového strediska, mesta Stará Turá a obce Lubina do programu Generácie. Program ukončí o 17.15 h vystúpenie košického Hornádu.

Súčasťou Podjavorinských folklórnych slávností je aj prezentácia ľudových remesiel, atrakcie pre detských návštevníkov a neodmysliteľne aj tradičné slovenské jedlá. Informuje o tom web obce.

Obec Lubina leží na slovensko-moravskom pohraničí, v podjavorinskej oblasti. Je takmer úplne zovretá v horskej doline, ohraničenej hlavným hrebeňom Bielych Karpát zo severu a bočnými výbežkami z východu a západu. Na juh je otvorený výhľad na končiace sa Malé Karpaty.