Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Československé výročia 2018

Kniha Slovensko na starých pohľadniciach ukazuje staré Československo

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jozef Teslík

Dávne podoby kultúrno-historických dominánt, námestí a ulíc mnohých miest si možno porovnať so súčasnosťou.

Bratislava 23. decembra (TASR) – Historické podoby Slovenska a život jeho obyvateľov v začiatkoch bývalého spoločného štátu predstavuje nová publikácia Slovensko na starých pohľadniciach (1918–1939). Je príspevkom vydavateľstva Dajama k stému výročiu vzniku Československa.

"Na príklade takmer 500 pohľadníc kniha predstavuje regióny. No nielen vzhľad miest a dedín, ale aj udalosti a ľudí. Čitateľ nájde príbehy Milana Rastislava Štefánika i stavbu jeho pamätníka na Bradle. Tiež ako ľudia vítali Tomáša G. Masaryka v Topoľčiankach, ako jazdil na koni. Nechýbajú sokolské zlety a ďalšie udalosti," uviedol pre TASR Daniel Kollár, ktorý je spolu s Jánom Hanušinom a Jánom Lacikom členom tria autorov historicko-geografickej publikácie.

Listovanie v knihe je podľa nich veľká virtuálna prechádzka Slovenskom v začínajúcom Československu. Z tisícov pohľadníc jednotlivých lokalít vybrali tie, ktoré charakterizujú vzhľad územia dnešného Slovenska pred takmer sto rokmi. Krajinu, udalosti a ľudí, ako to zachytili viacerí fotografi a vydavatelia pohľadníc.

Bolo to obdobie radikálnych premien - výstavby priemyselných, dopravných a iných objektov, hospodárskeho, kultúrneho a všestranného rozvoja pod vedením nového štátu i novej výučby v školstve.

Potvrdzujú to úvodné texty, ale ešte viac bohatá obrazová časť vo vyše 180-stranovej knihe veľkého formátu. Je členená od juhozápadu po severovýchod podľa historicko-geografických celkov do 22 kapitol. Texty o regiónoch, mestách a dedinách pri každom obraze opisujú nielen ich históriu, ale sú obohatené o rôzne zaujímavosti.

Čitateľ uvidí veľké zhromaždenie ľudí v Liptovskom Mikuláši (18.12.1918), Štefánikov pohreb (11.5.1919) či privítanie ministra Vavra Šrobára v Pezinku (30.3.1919). To sú vzácne dokumenty, ale svoju hodnotu majú aj ďalšie pohľadnice: Púť v Marianke, továreň na vozy v Hlohovci, vysviacka školy v Abraháme, otvorenie budovy potravného družstva v Kálnici či už neexistujúci Most Márie Valérie v Štúrove.

Dávne podoby kultúrno-historických dominánt, námestí a ulíc mnohých miest si možno porovnať so súčasnosťou. Podobne ako aj pohľady do obcí Málinec, Štrba, Bušice, Senohrad, Chľaba, Železník, Čierne, Varín, Oslany, Čata, Sklené, Vrbovce, Cigeľka, Zborov a ďalších.