Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Československé výročia 2018

Danko a Vondráček si uctili Štefánika pri francúzskom observatóriu

Na snímke predseda NR SR Andrej Danko (vľavo) a predseda francúzskeho Senátu Gérard Larcher počas privítania v rezidencii francúzskeho Senátu 18. októbra 2018 v Paríži. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Úsilie rodáka z myjavských kopaníc napokon vyústilo pred sto rokmi do vytvorenia a vzniku žiadaného Česko-Slovenska, uviedol vo svojom príhovore Andrej Danko.

Meudon 19. októbra (TASR) - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) si bol v piatok, posledný deň svojej pracovnej návštevy Francúzska, uctiť spolu s predsedom českej Poslaneckej snemovne Radkom Vondráčkom pamiatku slovenského štátnika a spoluzakladateľa ČSR Milana Rastislava Štefánika. Spoločne navštívili areál observatória v Meudone na predmestí Paríža, kde Štefánik svojho času pôsobil ako astronóm.

Danko vo svojom príhovore nazval Štefánika "slovenským Ikarom" pre jeho myšlienkový rozlet a tiež "meteorom", ktorý sa blysol v astronómii a zažiaril v politike.

"Úsilie rodáka z myjavských kopaníc napokon vyústilo pred sto rokmi do vytvorenia a vzniku žiadaného Česko-Slovenska," povedal Danko.

"Z úcty k obetiam druhej svetovej vojny sa často zamýšľam nad tým, aké by to bolo, keby československá diplomacia mala vtedy takú osobnosť na svojom čele. Žil krátko, ale ukázal nám všetkým, ako sa žiť má," vyhlásil predseda slovenského parlamentu.

Na snímke vpravo predseda NRSR Andrej Danko počas prehliadky Grand Trianonu na zámku vo Versailles pri príležitosti pripomenutia si 100. výročia vzniku ČSR v Paríži 18. októbra 2018.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Francúzsku a Meudonu sa poďakoval za to, že "si dôstojným spôsobom pripomínajú pamiatku nášho slávneho rodáka".

Vondráček pripomenul, že to bol Štefánik, kto uviedol ďalších vrcholných predstaviteľov neskoršej ČSR Tomáša Garrigua Masaryka a Edvarda Beneša do vysokých politických kruhov v zahraničí. Konštatoval, že predtým, než Štefánik rozvinul svoje politické aktivity v prospech vytvorenia Československa, západné mocnosti neuvažovali o rozbití habsburskej monarchie. Dodal, že na Slovensku i v ČR dodnes ľutujú Štefánikovu predčasnú smrť krátko po vzniku ČSR.

"Oni vlastne z ničoho vytvorili štát, s pomocou vojakov a dobrovoľníkov," zdôraznil Vondráček na neskoršom tlačovom brífingu.

V súvislosti s Dankovou úvahou, ako Štefánik mohol prispieť k neskoršiemu vývoju udalostí, nebyť jeho tragickej smrti v roku 1919, Vondráček poznamenal, že situáciu v štáte komplikovali aj postoje početnej nemeckej a maďarskej menšiny. "Časť obyvateľov nie úplne prijala tento nový štát. Ale určite by bol výrazným hovorcom slovenskej otázky a možno by sa viac otvorila otázka slovenskej emancipácie. To sú však všetko keby. Ja si myslím, že teraz to máme najlepšie, aké to môže byť – vzťahy medzi našimi krajinami ešte nikdy neboli lepšie. Všetci cudzinci sa pýtajú, ako je to možné, že sa máme tak radi a ešte radšej," uzavrel s úsmevom Vondráček.