Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Československé výročia 2018

Československé storočie oslávia v Bojniciach koncertmi či besedou

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Nad podujatím prevzal záštitu prezident SR Andrej Kiska.

Bojnice 3. októbra (TASR) - V Bojniciach si tento týždeň pripomenú 100. výročie vzniku prvého moderného spoločného štátu Čechov a Slovákov. Občianske združenie (OZ) Naše Bojnice v spolupráci s Kultúrnym centrom (KC) Bojnice v tejto súvislosti pripravili koncerty, besedu i výstavu.

Program osláv storočnice vzniku spoločného štátu sa začne v piatok (5.10.) o 19.00 h v kongresovej sále KC Bojnice panelovou diskusiou na tému Rok 1918 a spoločenská zmena, ktorá nás ovplyvňuje dodnes. Zúčastnia sa na nej historik Michal Pehr, sociológ, spisovateľ a diplomat Martin Bútora, sociológ Michal Vašečka a sociálny psychológ György Csepeli.

V sobotu (6.10.) sa od 17.00 h do 22.00 h v sále KC Bojnice bude konať kultúrny program, ktorý ponúkne štvoricu hudobných vystúpení, každé z iného obdobia. V programe sa predstaví hudobné zoskupenie Salonrevue, skladateľ, pianista, herec, spevák Richard Pogoda, ale aj Geišberg trio a folková kapela Žalman a spol. Na návštevníkov čakajú i prekvapenia či ochutnávka slovenských a českých vín.

Panelovú diskusiu a koncerty doplní vo vestibule KC Bojnice i výstava pod názvom Vývoj v 20. storočí, ktorá potrvá do 10. októbra. V rámci nej budú môcť návštevníci vidieť súkromnú zbierku Technického moto múzea. Uvidia tam motobicykel, aerodynamickú sajdku, JAWA stroje z 30. rokov minulého storočia, ale i hračky a iné veci, ktoré priblížia život starých a prastarých mám.

Nad podujatím prevzal záštitu prezident SR Andrej Kiska. TASR o akcii informovalo OZ Naše Bojnice.