Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Československé výročia 2018

VIDEO: FICO: Samostatné Slovensko musíme vnímať ako úspešný príbeh

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico počas vyhlásenia k 25. výročiu vzniku samostatnej Slovenskej republiky a Českej republiky v Bratislave 1. januára 2018. Foto: TASR - Dano Veselský

Z pohľadu dejín sa za krátke obdobie dvadsiatich piatich rokov podľa Fica podarilo naplniť víziu budovania moderného sociálneho štátu, plne etablovaného a rešpektovaného vo svete.

Bratislava 1. januára (TASR) - Samostatné Slovensko musíme vnímať po dvadsiatich piatich rokoch ako úspešný príbeh. Uviedol to vo vyhlásení predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) pri príležitosti 25. výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky a Českej republiky.

"Napriek tomu čelíme obrovským očakávaniam. Ľudia sa chcú, a je to úplne prirodzené, rýchlejšie približovať svojou životnou úrovňou najvyspelejšej Európe. To ale vyžaduje, aby Slovensko zostalo naďalej bezpečné, demokratické, rešpektujúce politické, občianske a sociálne práva občanov a jasne proeurópsky orientované. Toto sú základné parametre samostatnej štátnosti, ktoré moje vlády vždy ctili, rozvíjali a ktoré si vždy budú ctiť a rozvíjať," podčiarkol premiér.



Fico je podľa svojich slov hrdý na Slovensko. "Buďme hrdí na našu krajinu. Majme rešpekt k tomu, čo sme spoločne dosiahli. Každý jeden z nás a všetci spoločne píšeme úspešnú históriu nášho mladého štátu. Robme veci spoločne tak, aby to bol úspešný príbeh aj v nasledujúcich rokoch našej samostatnej existencie," podčiarkol.

Z pohľadu dejín sa za krátke obdobie dvadsiatich piatich rokov podľa Fica podarilo naplniť víziu budovania moderného sociálneho štátu, plne etablovaného a rešpektovaného vo svete. Naplnili sa tak vízie národných politických elít z minulosti, ktoré počas niekoľkých storočí neúnavne, aj za cenu straty vlastnej slobody presadzovali myšlienku samostatného štátneho celku. "V minulosti, ako aj teraz je ešte veľa národov, ktoré majú svoje štátotvorné ambície, ale len máloktorým z nich sa podarilo v pokoji a nenásilnou cestou presadiť svoje ciele a svoje predstavy," podotkol.



Upozornil, že mladej generácii je obdobie spoločnej federácie "mimoriadne vzdialené". "Ako keby to bolo pred pár storočiami, a nie pre 25 rokmi. Slovenskú štátnosť berú ako prirodzenú a možno akúsi nudnú samozrejmosť. Niekto by mohol cynicky poznamenať, že rozdelenie federácie nemalo svoj dramatický príbeh, a preto chýba akási emócia," podčiarkol.

"Je možno chybou spoločensko-politických elít, že nedostatočne upozorňujeme na jedinečnosť pokojného vzniku samostatnej republiky a našu schopnosť budovať vlastnú štátnosť. Zdá sa, že sme nedôslední pri oddeľovaní zdravého vlastenectva od nacionalizmu a extrémizmu. Musíme viac zapracovať na vzťahu k štátnym symbolom," dodal predseda vlády SR.