Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

VIDEO: Výbuch pri rakúskych hraniciach: Hlásia zranených a jednu obeť

Na snímke hasiči zasahujú počas výbuchu plynu pri rakúskej obci Baumgarten an der March neďaleko slovensko-rakúskych hraníc. Foto: TASR/AP

Výbuch spôsobil tlakovú vlnu, ktorú bolo cítiť aj v Devínskej Novej Vsi a vo Volkswagene. Polícia vyzvala ľudí, aby sa tejto oblasti vyhli.

Bratislava 12. decembra (Teraz.sk/TASR) - Slovenskí občania nie sú medzi obeťami výbuchu plynového terminálu spoločnosti OMV, ku ktorému došlo v utorok v blízkosti dolnorakúskej obce Baumgarten an der March neďaleko slovensko-rakúskych hraníc.

Vyplýva to zo správy zverejnenej na stránke transportnej spoločnosti Gas Connect Austria gasconnect.at. Explózia si podľa citovaného servera vyžiadala smrť jedného muža a 18 zranených; ide o občanov Rakúska.

Predstaviteľ rakúskeho Červeného kríža pre rakúsky rozhlas ORF uviedol, že jedna osoba je zranená ťažko. Ďalších 20 ľudí utrpelo podľa neho ľahšie zranenia.

Podľa informácií slovenskej policajná pridelenkyne v Rakúsku
- vybuchlo plynové potrubie, nie benzínová pumpa
- na mieste je minimálne 17 zranených a 1 mŕtvy
- naše ministerstvo vnútra ponúklo Rakúsku pomoc
- zatiaľ nie sú informácie o tom, že by medzi zranenými mali byť Slováci
- po výbuchu sa vznietili okolité budovy a autá


K mohutnému výbuchu došlo v utorok okolo 09.00 h. Na mieste nešťastia okamžite vypukol rozsiahly požiar sprevádzaný niekoľkými menšími, ktorý sa medzičasom hasičom podarilo lokalizovať.

"Moje myšlienky sú s rodinou, priateľmi a spolupracovníkmi muža, ktorý dnes zomrel v Marchfelde. Vyjadrujem úprimnú sústrasť a veľa síl do ťažkých hodín zármutku," napísal rakúsky prezident Alexander Van der Bellen na Facebooku.

Zraneným zaželal "rýchle zotavenie". "Rád by som sa vyjadril veľké poďakovanie záchranárom, hasičským zborom a polícii, ktorí v tejto situácii pomáhali a pomáhajú," napísala hlava štátu.










Príčina výbuchu nebola bezprostredne známa a v danej veci prebieha policajné vyšetrovanie. Samotná spoločnosť predpokladá "technické zlyhanie". Rakúska polícia medzičasom vylúčila teroristické pozadie nešťastia.

Server rakúskeho rozhlasu ORF informoval v súvislosti s výbuchom terminálu o náraste cien plynu v Európe.
Taliansko vyhlásilo v spojitosti s možným vplyvom incidentu na dodávky plynu "stav ohrozenia". Informovalo o tom ministerstvo pre hospodársky rozvoj.










"Dnes 12.12.2017 v ranných hodinách otriasla tlaková vlna masívneho výbuchu Devínskou. Z okna kancelárií miestneho úradu sme spozorovali požiar. Starosta obce ihneď kontaktoval rakúskych hasičov, aby nám definovali príčinu vzniku explózie a výjazdový tím vyrazil na priskum, či nie je ohrozený aj kataster nášho územia. Naši hasiči ostávajú v pohotovosti,"
informuje internetová stránka Devínskej Novej Vsi.

Starosta Vysokej pri Morave: Plamene dosahovali vyše 100 metrov


Mohutný výbuch v rakúsko-slovenskom pohraničí spôsobil mimoriadnu situáciu vo Vysokej pri Morave. Starosta Dušan Dvoran pre TASR potvrdil, že bol blízko k vyhláseniu evakuácie obce.

Dvoran uviedol, že k výbuchu malo prísť na tranzitnom plynovode medzi Vysokou pri Morave a rakúskou obcou Baumgarten an der March. "Bolo to asi 500 metrov od nás, obrovský výbuch a potom plamene až do výšky 100 m," opísal situáciu. "Bál som sa, že sa to bude šíriť smerom k nám," dodal.

Dvoran okamžite upovedomil záchranné zložky i odbor krízového riadenia civilnej ochrany v Malackách. "Evakuácia obyvateľov napokon nebola potrebná," potvrdil starosta pre TASR.



Spoločnosť Eustream upravila po výbuchu plynu na plynovom termináli v blízkosti dolnorakúskej obce Baumgarten an der March prepravný režim svojej siete. "Z dôvodu bezpečnosti sme prerušili prepravu v smere na Baumgarten," informoval Pavol Kubík zo spoločnosti, ktorá je prevádzkovateľom slovenskej prepravnej siete.