Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Ústavná pohotovostná služba v Malckách je oddnes v zmenenom režime

Lekárska pohotovostná služba v Nemocnici Malacky, archívne foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Pohotovosť v Nemocnici Malacky bude počas pracovných dní, sviatkov i víkendov k dispozícii od 07.00 h do 22.00 h.


Malacky 10. októbra (TASR) - Ústavná pohotovostná služba (ÚPS) v Malackách vstupuje dnes do zmeneného režimu. Pohotovosť v Nemocnici Malacky bude počas pracovných dní, sviatkov i víkendov k dispozícii od 07.00 h do 22.00 h.

Mimo týchto hodín musia pacienti zo spádovej oblasti regiónu Malacky využiť ÚPS, ktorú poskytujú iné nemocnice. Zmena súvisí so sporom medzi poskytovateľom ÚPS a prevádzkovateľom Nemocnice Malacky, Nemocničnou a.s., a Bratislavským samosprávnym krajom (BSK). Krajské zastupiteľstvo na svojom rokovaní 3. októbra malo schvaľovať dotáciu pre spoločnosť na dofinancovanie straty v súvislosti s prevádzkou pohotovosti. Išlo o sumu stanovenú auditom na 580 tisíc eur.

Zastupiteľstvo na návrh predsedu BSK Pavla Freša tento bod stiahlo z rokovania. Dotáciou sa teraz chce kraj zaoberať, ak bude žiadateľom mesto Malacky. "Takéto riešenie je prístupnejšie pre poslanecké kluby," uviedla podpredsedníčka BSK Gabriella Németh. Nemocničná a.s. zhodnotila postoj kraja ako "opätovné nekonanie, ktoré rozhodlo o tom, že 80 tisíc obyvateľov v spádovej oblasti príde o ÚPS". V pondelok 6. októbra avizovala zmeny v poskytovaní ÚPS s vysvetlením, že doterajšie prevádzkovanie služby je pre ňu finančne neudržateľné.

Kroku BSK nerozumie ani primátor Malaciek Jozef Ondrejka. "Začali sme však hneď s BSK rokovať a už v pondelok 6. októbra sme požiadali o dotáciu," uviedol a poznamenal, že Malacky ÚPS potrebujú. "Ide o rozľahlý kraj a je tu veľa rizík vzniku havárie či vážnej situácie, je tu letisko, ale aj strelnice, diaľnice, železnice, podzemné zásobníky, takže prípadné nefungovanie takejto pohotovosti môže mať vážne dôsledky," zdôraznil Ondrejka.

Zastupiteľstvo kraja sa žiadosťou Malaciek o dotáciu na dofinancovanie UPS bude zaoberať 24. októbra. Dotáciu a jej použitie však budú musieť schváliť aj poslanci Malaciek. Má sa tak stať na konci októbra. "Je to v každom prípade ďalšia komplikácia, ktorá to celé zdržuje," upozornil Ondrejka. "Ak existuje vôľa podporiť dofinancovanie ÚPS, nerozumiem, prečo kraj dotáciu neschválil rovno poskytovateľovi, ale robí to cez mesto," dodal.