Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Bratislavský kraj

Na Uprising príde aj jamajská legenda The Skatalites

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Jamajská legenda a zakladateľ štýlu ska sa po piatich rokoch vracia na Slovensko, aby oslávila 50. výročie svojho vzniku.

Bratislava 20. marca (TASR) – Jamajská legenda a zakladateľ štýlu ska, skupina The Skatalites pribudla do zoznamu účinkujúcich na letnom reggae festivale Uprising. Formácia The Skatalites, jamajská obdoba kubánskeho Buena Vista Social Club, sa po piatich rokoch vracia na Slovensko, aby s nami oslávila 50. výročie svojho vzniku.

Táto pozoruhodná kapela sa začala formovať v 50. rokoch minulého storočia. Na jar 1964 vydala svoj debutový album pod názvom Ska Authentic, vďaka ktorému bola korunovaná za zakladateľov nového hudobného štýlu, ktorý dostal názov Ska.

Tradične na záver leta a letných prázdnin sa vďaka festivalu Uprising mení hlavné mesto na najvyhľadávanejšiu turistickú destináciu. Okrem množstva domácich fanúšikov ho každoročne navštívia aj tisícky zahraničných milovníkov hudby a festivalov. Inak tomu nebude ani tento rok na siedmom ročníku festivalu, do programu ktorého dnes pribudlo meno The Skatalites.

Počas svojej existencie si skupina prešla niekoľkými rozpadmi, úspešnými albumami či úmrtiami členov, ktoré poznačili jej tvorbu. Najviac sa zameriavala na domáce publikum, neskôr expandovala i do Anglicka, v roku 1988 odohrala svoj prvý koncert v Spojených štátoch a v roku 1992 sa konečne objavila aj na koncertnej šnúre v Európe. Odvtedy je jej fantastický mix žánrov ako jazz, mento, calypso a R&B vyhľadávanou atrakciou všetkých veľkých festivalov.

Na siedmom ročníku festivalu Uprising, ktorý sa v Bratislave uskutoční 22. a 23. augusta, vystúpia okrem The Skatalites aj Jimmy Cliff, Collie Buddz a Gentleman's Dub Club. Vstupenky sú k dispozícii v sieti Ticketportal alebo priamo na domovskej stránke festivalu uprising.sk. TASR informovala PR manažérka podujatia Silvia Turnerová.