Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Staré Mesto sa rozhodlo urovnať státisícové spory s cirkvou

Počas 14 rokov, kedy sa o budovu na Jesenského ulici súdilo hlavné mesto a cirkev, v objekte sídlili žiaci.

Bratislava 13. marca (TASR) – Spory o stovky tisíc eur s rímskokatolíckou cirkvou sa bratislavské Staré Mesto rozhodlo urovnať. Žalobu na Farnosť sv. Martina podalo za bezdôvodné obohatenie kvôli budove na Jesenského ulici, kde kedysi sídlila základná škola a kde začalo s rekonštrukčnými prácami. Nevedelo pritom, že objekt už nepatrí mestu, ale cirkvi. Teraz zistilo, že vyriešiť spor mimosúdne bude pre samosprávu finančne prijateľnejšie riešenie. Tento týždeň urovnanie sporov schválili staromestskí poslanci, zmluva sa má podpísať do konca marca.

Počas 14 rokov, kedy sa o budovu na Jesenského ulici súdilo hlavné mesto a cirkev, v objekte sídlili žiaci. Staré Mesto tam malo základnú školu, hlavné mesto umeleckú. Súdy v roku 2010 definitívne rozhodli, že budova nebola v roku 1956 zoštátnená v súlade s vtedy platnými predpismi, teda vlastníkom je naďalej cirkev a nie štát. "Mestská časť nebola účastníkom súdneho konania, pričom zo strany hlavného mesta nebola o priebehu, ani o výsledku súdneho konania informovaná," vysvetľuje hovorkyňa mestskej časti Staré Mesto Alexandra Obuchová. To, že budova už mestu nepatrí, sa samospráva dozvedela až na vlastnú žiadosť, keď v máji 2011 poslala na magistrát list.

Medzitým však objekt školy začalo Staré Mesto rekonštruovať. Medzi marcom 2010 a novembrom 2011 investovalo do opráv viac než 195.000 eur. "Vykonanými rekonštrukčnými prácami získala Farnosť sv. Martina majetkový prospech na úkor mestskej časti," podotkla hovorkyňa. Od cirkvi preto samospráva chcela vynaložené financie vrátiť. Farnosť však reagovala výzvou na úhradu takmer 962.600 eur za neoprávnené užívanie priestorov. Takú sumu vypočítala mestskej časti za to, že v objekte sídlila škola bez platenia nájomného. V marci minulého roku samospráva podala žalobu na súd. Chcela totiž predísť tomu, aby jej z dôvodu premlčania vypršal nárok na vrátenie peňazí za rekonštrukciu.

Zmeny v budove však môže podľa Občianskeho zákonníka mestská časť ako nájomca robiť len so súhlasom cirkvi ako prenajímateľa a úhradu nákladov môže samospráva žiadať len vtedy, keď sa k tomu farnosť zaviaže. Ak sa nezaviaže, samospráva môže žiadať "protihodnotu toho, o čo sa zvýšila hodnota veci". Hoci teda Staré Mesto investovalo do opráv školy, podľa Obuchovej treba vziať do úvahy aj to, že nie celá časť sumy predstavuje zhodnotenie veci, na ktoré by mala mestská časť nárok. "Bolo možné počítať aj s variantom, že súd uplatnený nárok mestskej časti v celom rozsahu neprizná," podotkla Obuchová. Občiansky zákonník taktiež hovorí, že ak nájomca urobí zmeny na veci bez súhlasu prenajímateľa, je povinný po skončení nájmu uviesť veci na svoje náklady do pôvodného stavu.

Takmer 962.600 eur, ktoré zase žiada farnosť, určil znalecký posudok. Obuchová vraví, že cena nie je neprimeraná, ale aj keby to posudzoval znova iný znalec, vyčíslená hodnota by asi prevyšovala nárok mestskej časti. A to aj vtedy, ak by mestská časť namietala, že časť pohľadávky je už premlčaná.

Neistý výsledok súdneho sporu by tak podľa hovorkyne mohol byť výrazne v neprospech mestskej časti. Ďalšie peniaze by tiež musela dať na advokátov. Samospráva sa preto rozhodla dohodnúť sa s cirkvou mimosúdne, keďže farnosť o to mala rovnako záujem. "Mestská časť má za to, že mimosúdne riešenie sporu je najefektívnejšie a najhospodárnejšie riešenie," dodala Obuchová.

Budovu na Jesenského ulici po získaní cirkev predala súkromnej firme, nemala vraj dostatok peňazí na prevádzku, od 7. septembra 2011 je tak jej vlastníkom firma INUQ. V priestoroch už žiaci nesídlia, podľa informácií mestskej časti objekt nie je využívaný.