Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislavský kraj

V Rači otvorili výdajňu potravín pre sociálne odkázaných obyvateľov

Bratislavská mestská časť Rača v piatok 14. februára 2014 otvorila v Tržnici na rohu Detvianskej ulice sociálnu výdajňu potravín pre ľudí v hmotnej núdzi. Na snímke výdaj potravín pre sociálne odkázaných obyvateľov mestskej časti Rača. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Mestskú časť dnešný výdaj potravín nestojí nič okrem organizačného úsilia pracovníkov MÚ.

Bratislava 14. februára (TASR) – Potravinové balíčky dnes rozdávajú na trhovisku v mestskej časti Rača sociálne odkázaným občanom. Rača sa tak pripojila k ďalším mestským častiam ako napríklad Nové Mesto, Staré Mesto, Petržalka či Karlova Ves, ktoré prevádzkujú obdobnú výdajňu pre sociálne slabých obyvateľov.

V balíčku si Račania, ktorých dôchodok je pod 300 eur mesačne, alebo sú odkázaní na sociálne dávky, našli cestoviny, sušienky, mlieko, rožky, zemiaky, ryžu, cukor, olej, paštéty a sardinky. Záujem prejavilo približne 50 obyvateľov mestskej časti. Výdaj potravín prebieha dnes až do 15.00 h. Je viazaný na priamu identifikáciu obyvateľov Rače, ktorí sa vopred preukázali osobnou situáciou v hmotnej núdzi.

V Rači ide o pilotný projekt, ktorý by mal preukázať svoju opodstatnenosť v ďalších mesiacoch. Dnešný záujem by to mal potvrdiť, no podľa názoru organizátorov projektu sa mnohí Račania hanbia verejne na trhovisku prejaviť svoju odkázanosť a na ponuku reagovali rozpačito.



Predajňa sa presunie

Výdajňa by sa časom mala preto presunúť mimo trhoviska. "Uvažujeme o námestí Andreja Hlinku, kde je dostatočný priestor, ktorý by mohol byť neskôr vybavený aj chladiacimi zariadeniami, čím by sa sortiment potravín mohol výrazne obohatiť," uviedol starosta Rače Peter Pilinský. Interval výdaja sociálnych potravinových balíčkov by mal byť spočiatku v rozpätí dvoch týždňov. Podľa starostu by sa to mohlo skrátiť aj na jeden týždeň.

Mestskú časť dnešný výdaj potravín nestojí nič okrem organizačného úsilia pracovníkov MÚ. "Oslovili sme obchodné reťazce na území mestskej časti, ktoré nám potravinový tovar s dlhodobou zárukou trvanlivosti poskytli bezplatne. Budem rád, ak sa projekt sociálnej výdajne potravín osvedčí a odkázaní obyvatelia Rače si ju osvoja," dodal Pilinský.