Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Bratislavský kraj

Projekt HELPS analyzuje problematiku aktívneho starnutia

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Projekt je riešený v rámci Európskeho regionálneho a rozvojového fondu (ERDF), projektová schéma Stredná Európa.

Bratislava 21. marca (TASR) - Nové formy starostlivosti o seniorov v podmienkach slovenských miest, domácu starostlivosť o starých a ohrozených ľudí, problematiku aktívneho starnutia predstavili na dnešnej tlačovej konferencii realizátori projektu HELPS na Slovensku Sociologický ústav Slovenskej akadémie vied a Združenie miest a obcí Slovenska.

Projekt HELPS (Domáca starostlivosť o starých a ohrozených ľudí a stratégia lokálnych partnerstiev v strednej Európe) sa zaoberá inovatívnymi formami starostlivosti o starých ľudí. Projekt je riešený v rámci Európskeho regionálneho a rozvojového fondu (ERDF), projektová schéma Stredná Európa.

Ako na tlačovej konferencii uviedli Magdaléna Piscová (SAV) a Bruno Konečný (ZMOS), starnutie populácie v strednej Európe je nezvratným faktom a jednotlivé krajiny sa musia naň zodpovedne pripraviť. Projekt vychádza z dvoch predpokladov. Prvým je, že deinštitucionalizácia staroby a zotrvávanie starých ľudí v ich pôvodnom prostredí sú pre spoločnosť výhodnejšie, ako ich smerovanie do formálnej starostlivosti. Druhým je poznatok, že zotrvanie v starobe v pôvodnom prostredí je vysoko preferovanou hodnotou i na individuálnej úrovni.



Trojročný projekt sa uskutočňuje od októbra 2011 a zúčastňuje sa ho 12 partnerov z ôsmich stredoeurópskych krajín (Slovensko, Česká republika, Maďarsko, Rakúsko, Poľsko, Slovinsko, Taliansko, Nemecko). Projekt je riešený v rámci Operačného programu Stredná Európa, ktorý je zameraný na európsku teritoriálnu spoluprácu. V tejto nadväznosti sa 19. až 21. marca v Bratislave koná stretnutie medzinárodnej pracovnej skupiny HELPS spojenej s diskusiou pri okrúhlom stole so zástupcami Rady vlády SR pre práva seniorov a tvorbu verejných politík.

Slovenské pilotné aktivity boli dve. Prvá bola zameraná na získanie poznatkov o využívaní telekomunikačného zariadenia "elektronický strážca" v prirodzenom prostredí klientov. Testované zariadenia sú určené najmä osobám, ktoré sa vzhľadom na ich vek, zdravotný stav alebo sociálnu situáciu môžu ocitnúť v stave akútnej potreby pomoci zo strany iných osôb. V projekte boli sledované dva typy takýchto zariadení - domáce tiesňové volanie a mobilné tiesňové volanie. Druhá pilotná aktivita vytvorila platformu pre interaktívnu výmenu skúseností, možností ale i bariér aplikovať rôzne typy pomoci pre seniorov v praxi v rámci existujúcej legislatívy.

Vo všeobecnej rovine je úlohou projektu konfrontovať skúsenosti a konkrétne modely starostlivosti z rôznych krajín a analyzovať ich využiteľnosť v iných prostrediach. V konkrétnej rovine na základe skúseností a poznatkov z pilotných aktivít v zúčastnených krajinách je úlohou projektu navrhnúť efektívne riešenia a odporúčania na aplikáciu takých nových spôsobov starostlivosti o starých ľudí, ktoré pomáhajú ich čo najdlhšej samostatnosti a zotrvaniu v pôvodnom domácom prostredí.