Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Bratislavský kraj

Pezinčania odmietajú výstavbu splyňovacej elektrárne v meste

Oliver Solga Foto: TASR/AP

Na stredajšom (28.1.) verejnom prerokovaní správy o hodnotení projektu sa zásadne postavili proti jej navrhovanej výstavbe.

Pezinok 29. januára (TASR) – Pezinčania splyňovaciu elektráreň vo svojom meste odmietajú. Na stredajšom (28.1.) verejnom prerokovaní správy o hodnotení projektu sa zásadne postavili proti jej navrhovanej výstavbe. Podľa nich je Pezinok už z minulosti dosť ekologicky zaťažený a nová elektráreň, ktorú považujú za zbytočnú, by túto situáciu len zhoršila.

"Nikto to tu nechce a nepotrebuje, tak načo nám to tu chcete postaviť? Všetko máme vyriešené, čo sa týka odpadového hospodárstva," povedal investorovi, spoločnosti Brilant SK, na prerokovaní jeden z občanov Miroslav Král. Ak nevzniknú žiadne prekážky, investor plánuje elektráreň na okraji Pezinka stavať už v júni. Niektorí obyvatelia však považujú predloženú správu o hodnotení projektu z odborného hľadiska za nedostatočne spracovanú, iní si zas myslia, že stavba bude mať na zdravie ľudí negatívny vplyv.

Advokátka Zuzana Čaputová zastupuje v konaní o posudzovaní vplyvov projektu na životné prostredie takmer 1600 obyvateľov Pezinka a okolitých obcí, ktorí vyjadrili svoj nesúhlas s výstavbou elektrárne. K projektu má tri hlavné výhrady. Výstavba v oboch navrhovaných lokalitách je podľa nej v rozpore s územným plánom mesta. Správa o hodnotení podľa nej neobsahuje informáciu o referenčnej technológii.

"Takáto splyňovacia elektráreň má byť v prevádzke len v Kalifornii, ale správa neobsahuje informáciu, aký je tu charakter emisií či aký dosah je tu na ľudské zdravie," uviedla pre TASR Čaputová. Myslí si, že predložená správa opisuje len veľmi stručne zdravotný stav Pezinčanov. Podľa nej sa investor odvoláva na tabuľku s informáciami o výskyte onkologických ochorení v roku 2008.

"My sme sledovali výskyt onkologických ochorení počas 25 rokov a konštatujeme, že mnohé z nich sú v pezinskom okrese oproti celoslovenskému priemeru zvýšené," podotkla advokátka. Tvrdí, že ide o špecifické onkologické ochorenia u ľudí žijúcich v blízkosti skládok. "Je to riziková, nová, neoverená technológia a zariadenie, ktoré Pezinok ani okolité obce nepotrebuje," podotkla Čaputová.

S tým súhlasí aj primátor Pezinka Oliver Solga, ktorého potešil veľký záujem obyvateľov o stredajšie verejné prerokovanie projektu. Investor podľa neho dostal šancu a priestor prezentovať svoj zámer a odpovedať na všetky otázky. "Musel si však vypočuť množstvo odborných argumentov, ktoré musí zvážiť. Som presvedčený, že po tomto večeri projekt vzdá," skonštatoval pre TASR Solga.

Hoci konateľa spoločnosti Brilant SK Rastislava Cichého mrzí, že si verejnosť nenechala detailne vysvetliť popis fungovania elektrárne, vzdať sa zatiaľ nechystá. "Budeme sa snažiť, uvidíme, aké nám prídu stanoviská z ministerstva životného prostredia a podľa toho zvolíme ďalšie kroky," povedal pre TASR Cichý. Na verejnom prerokovaní chcel so svojimi partnermi ľuďom ukázať, že komunálny odpad sa dá zhodnotiť aj ekologicky. Takáto elektráreň podľa neho totiž predstavuje oproti skládkam jeden z najmodernejších spôsobov, ako spracovať odpad s prihliadnutím na životné prostredie. "Bohužiaľ, boli tu viac-menej tí, ktorí sú zásadne proti nakladaniu s odpadom a nenechali nás to vysvetliť," podotkol. Splyňovacie elektrárne považuje za technologickú novinku, ktorá už niekoľko mesiacov funguje v Kalifornii a s výstavbou takýchto zariadení sa vraj počíta už aj v Japonsku.

Spoločnosť Brilant SK plánuje elektráreň v Pezinku postaviť v blízkosti Panholeckej cesty alebo v existujúcom priemyselnom areáli v lokalite Glejovka. Podľa Cichého sa však momentálne prikláňajú k druhému variantu. Elektrina by sa tu mala vyrábať vďaka zhodnocovaniu odpadu, a to splyňovaním prevažne komunálneho odpadu a drevenej štiepky. Taktiež sa tu má triediť odpad, vyrábať syntézny plyn či nafta. Vyrobená elektrická energia by mala byť distribuovaná aj do verejnej elektrickej siete. Nafta by bola určená na predaj. Za rok sa má v zariadení spracovať približne 17.300 ton odpadu.

K súčasnej správe o hodnotení projektu môže verejnosť ešte stále zasielať svoje písomné stanoviská ministerstvu životného prostredia do 7. februára.