Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Bratislavský kraj

Nový starosta Starého Mesta R. Števčík bude zarábať 2382 eur mesačne

Radoslav Števčík Foto: FB Radoslav Števčík

V 25-člennom miestnom zastupiteľstve sedí najviac, 13 poslancov, za koalíciu strán KDS, KDH, MOST-HÍD, NOVA, OĽaNO a SaS.

Bratislava 15. decembra (TASR) – V priestoroch Miestneho úradu Bratislava-Staré Mesto sa dnes konalo ustanovujúce zastupiteľstvo. Novozvolený staromestský starosta Radoslav Števčík (nezávislý) sa na ňom ujal svojej funkcie a prevzal úrad. Spolu s 25 poslancami zložil sľub. Spoločne sa tak zaviazali riadne plniť svoje povinnosti, ochraňovať záujmy obce i Slovenska, uplatňovať ústavu a zákony podľa najlepšieho vedomia a svedomia.

Števčík vo funkcii vystriedal Tatianu Rosovú, ktorá kandidovala v komunálnych voľbách za koalíciu strán SDKÚ-DS, SIEŤ, OKS, SZ, Strana moderného Slovenska. Vo svojom príhovore uviedla, že sa počas jej pôsobenia podarilo do Starého Mesta vniesť nového a modernejšieho ducha. "Za štyri roky sme zanechali viditeľnú stopu takmer v každej ulici. Začali fungovať lokálne komunity. Podarilo sa nám vybudovať nové tradície," povedala Rosová. Novozvoleným poslancom i starostovi popriala, aby nadviazali na všetko dobré a obohatili mestskú časť o svoje vedomosti, skúsenosti a ciele.

Plat

Starosta bratislavského Starého Mesta Radoslav Števčík (nezávislý) bude mesačne zarábať 2382 eur. Rozhodli o tom staromestskí poslanci, ktorí mu mesačný plat v takejto výške jednohlasne schválili na dnešnom ustanovujúcom miestnom zastupiteľstve.

Števčíkovi tak schválili minimálny mesačný plat. Vypočítaný bol súčinom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve za rok 2013 a príslušným násobkom, podľa počtu obyvateľov mestskej časti. Miestne zastupiteľstvo môže plat novému starostovi zvýšiť až o 70 percent, no Števčík sa tejto možnosti vzdal.

Platové pomery šéfov samospráv upravuje zákon o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest. Primátorov plat musí podľa zákona mestské zastupiteľstvo prerokovať raz ročne.


Podľa nového starostu začína pre Staré Mesto nové obdobie. Výnimočné je podľa neho tým, že poslanci ani starosta nie sú viazaní dohodami. "Ak som sa vo voľbách uchádzal o dôveru Staromešťanov, tak sa teraz budem uchádzať o dôveru všetkých poslancov. Staré Mesto patrí jeho občanom, nie poslancom a úradníkom. Chceme, aby sa táto mestská časť stala výkladnou skriňou Bratislavy," skonštatoval Števčík, ktorý v nej chce napríklad riešiť problémy čistoty, výstavby či parkovania.

V 25-člennom miestnom zastupiteľstve sedí najviac, 13 poslancov, za koalíciu strán KDS, KDH, MOST-HÍD, NOVA, OĽaNO a SaS - Štefan Bučko, Ľubomír Boháč, Jana Španková, Lucia Nicholsonová, Martina Uličná, Halka Ležovičová, Miloš Domorák, Vladimír Palko, Veronika Remišová, Peter Osuský, Tomáš Ziegler, Viktor Muránsky a Peter Tatár.

Koalícia strán OKS, SIEŤ, SDKÚ-DS, SZ je druhou najpočetnejšou. Vo voľbách za ňu kandidovalo sedem poslancov - Viera Satinská, Soňa Párnická, Ivan Bútora, Matej Vagač, Barbora Oráčová, Martin Gajdoš a Ondrej Dostál. Nezávislými poslancami sú Miroslav Kollár a Kristián Straka. Nezávislé fórum má v zastupiteľstve Štefana Holčíka a Martu Černú. Poslanec Martin Borguľa kandidoval za koalíciu strán Smer-SD a SZS. V novom zastupiteľstve sedí deväť žien a 16 mužov.