Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Beseda v Bratislave sa bude zaoberať osudom našich cukrovarov

Na snímke cukrovar v Trnave. Foto: TASR/Martin Palkovič

O histórii a rozvoji cukrovarníctva na Slovensku bude hovoriť kurátor výstavného projektu Múzeum cukru v KHB Miroslav Eliáš.

Bratislava 7. mája (TASR) – Ako a prečo sme si na Slovensku zlikvidovali cukrovary, to sa možno dozvedieť na prednáške Cukroví baróni a ich odkaz.

Uskutoční sa v stredu 9. mája o 18. hodine v Kunsthalle Bratislava (KHB) ako sprievodná aktivita k výstave slovenskej umelkyne Ilony Németh Eastern Sugar. Tá ponúka komplexný pohľad na osud jedného segmentu potravinárskeho priemyslu – cukrovarov. Je to príbeh podnikov pôvodne štátnych a prosperujúcich, postupne privatizovaných, tunelovaných a dnes nenávratne zničených.

O histórii a rozvoji cukrovarníctva na Slovensku bude hovoriť kurátor výstavného projektu Múzeum cukru v KHB Miroslav Eliáš. Na prednáške s voľným vstupom prezradí, že od 19. storočia cukrovary ako jeden zo symbolov priemyselnej revolúcie a ich produkt "biele zlato" tvorili základ bohatstva buržoázie a šľachty.

Tiež o fungovaní cukrovarov v minulosti, aj o tom, čo nám po nich zostalo v podobe kultúrneho dedičstva a aký význam v rozvoji spoločnosti zastávali.

Eliáš je múzejník, historik a spisovateľ. Vyštudoval muzeológiu na Katedre ekomuzeológie Fakulty prírodných vied Univerzity Mateja Bela v Banskej Štiavnici a následne obhájil rigoróznu prácu na tému Environmentálny manažment múzejných zariadení.

Pôsobil ako kultúrny referent v Mestskom kultúrnom stredisku v rodných Šuranoch. Od roku 2007 je správcom tamojšieho Mestského múzea, ktoré spoluzaložil. Podieľal sa na založení Múzea rodu Forgách v Kaštieli Jelenec pri Nitre, kde je súčasne autorom a garantom stálej expozície.