Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Bratislavský kraj

Na 20. ročník súťažnej prehliadky prihlásili vinári 435 vzoriek vín

Vínne trhy Pezinok Foto: TASR

Tradičné Vínne trhy Pezinok pozvú milovníkov kvalitných hroznových vín na medzinárodnú súťaž, výstavu a verejnú ochutnávku 17. a 18. apríla do Mestského kultúrneho centra na Holubyho ulici.

Pezinok 23. marca (TASR) - Tradičné Vínne trhy Pezinok pozvú milovníkov kvalitných hroznových vín na medzinárodnú súťaž, výstavu a verejnú ochutnávku 17. a 18. apríla do Mestského kultúrneho centra na Holubyho ulici. Avšak už počas uplynulého víkendu odborné komisie vyhodnotili a ocenili tie najlepšie vína zaradené v siedmich súťažných kategóriách, do ktorých prihlásili vinári 435 vzoriek.



Poznáme držiteľov zlatých, strieborných i bronzových medailí, taktiež absolútnych víťazov jubilejného 20. ročníka podujatia. Ako TASR informovala predsedníčka usporiadateľského Združenia pezinských vinohradníkov a vinárov Oľga Bejdáková, titul šampióna v kategórii vín bielych tichých suchých získalo Rulandské biele (NZ r. 2014) z produkcie Víno Mrva&Stanko Trnava, v kategórii bielych tichých polosuchých a polosladkých Rizling rýnsky (NZ r. 2014) Golgus – Food Farm Hlohovec, v tichých sladkých bez rozdielu farby je šampiónom Veltlínske zelené (SV r. 2012) od Jozefa Kmeťa z Modry. Titul šampióna v kategórii ružových tichých suchých vín zdobí Rosé Cabernet Sauvignon (AOV r. 2014) Vinárstvo Korbaš v Bernolákove, v kategórii tichých ružových polosuchých a polosladkých Rosé Cabernet Sauvignon (AOV r. 2014) Vino Chudý z Vinohradov nad Váhom. V červených tichých vínach je šampiónom Couvée Clef de Sol barique (BV r. 2011) od Romana Janoušeka z Pezinka a medzi šumivými je to Sekt Pálfy VO zo Chateau Modra.



Vína hodnotili odborné komisie anonymne za okrúhlym stolom na základe 100-bodového systému, založeného na princípe udeľovania kladných bodov. „Ku každému, a teda aj k tomuto ročníku bude vydaný katalóg, ktorý obsahuje zoznam všetkých zúčastnených a prehľad ocenených vín,“ doplnila Bejdáková.

Vínne trhy Pezinok sa konajú od roku 1995. Z pôvodne regionálnej ochutnávky vín sa postupne vyprofilovali nielen v povedomí domácich výrobcov vína, ale aj celej odbornej a laickej verejnosti na podujatie, z ktorého ocenenia sú na Slovensku považované za najvýznamnejšie.