Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Pezinok začal odstraňovať autovraky z ulíc

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vedenie mesta pracuje na tom, aby bol Pezinok príjemným miestom pre život. Autovraky kazia nielen vizuálny dojem, zaberajú voľné parkovacie miesta, ale sú aj významnou hrozbou pre životné prostredie

Bratislava 7. marca (TASR) - Mesto Pezinok začalo v zmysle zákona o odpadoch likvidovať desiatky vrakov nachádzajúcich sa na jeho území. Aktuálne je postupne odťahovaných sedem vrakov, pri ktorých sa už môže konať po uplynutí niekoľkotýždňového procesu. TASR o tom informovala špecialistka pre komunikáciu mesta Pezinok Jana Hrdličková.

"Autovraky ničia obraz nášho mesta, preto sme vôbec prvýkrát pristúpili k odstraňovaniu áut, ktoré ľudia, ktorým nič nehovoria nariadenia a ani samotný poriadok na verejných priestranstvách, ponechali vonku napospas osudu. Vedenie mesta pracuje na tom, aby bol Pezinok príjemným miestom pre život. Autovraky kazia nielen vizuálny dojem, zaberajú voľné parkovacie miesta, ale sú aj významnou hrozbou pre životné prostredie," vysvetlil primátor Pezinka Roman Mács.

Hrdličková ozrejmila, že autovrak je nebezpečný odpad. "Auto obsahuje nebezpečný, jedovatý odpad: oleje, kyselinu, chemické zlúčeniny v brzdových či chladiacich kvapalinách, rozbušky v airbagoch a podobne," vysvetlila. Podotkla, že jeho likvidácia trvá viac mesiacov a má presné pravidlá. "Aktuálne máme v riešení sedem autovrakov, pri ktorých už konáme. Mesto má zazmluvnenú firmu a miesto, kam sú tieto vozidlá odvezené," doplnil Jozef Čekeľ z Mestskej polície Pezinok.

Mesto pripomína, že podľa zákona je držiteľ vozidla povinný zabezpečiť na vlastné náklady odstránenie vozidla z miesta, na ktorom poškodzuje alebo ohrozuje životné prostredie alebo narušuje estetický vzhľad obce či osobitne chránenej časti prírody a krajiny. Rovnako, že držiteľ vozidla je povinný umiestniť a uchovávať vozidlo tak, aby nepoškodzovalo alebo neohrozovalo životné prostredie, aby sa zachoval estetický vzhľad obce alebo osobitne chránenej časti prírody a krajiny.

"Ak osobne potrebujete pomoc pri likvidácii nepojazdného vozidla, s dôverou sa obráťte na Mestskú políciu v Pezinku, kde získate presné informácie o legálnom postupe likvidácie autovraku. V prípade, že viete o vraku vo vašej blízkosti, nahláste ho na čísle 033/6901182 alebo na čísle 159," dodala Hrdličková.