Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Bratislavský kraj

Mesto Malacky požiadalo o dotáciu na pohotovosť

Lekárska pohotovostná služba v Nemocnici v Malackách, archívne foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Súčasný poskytovateľ Ústavnej pohotovostnej služby prevádzkovateľ Nemocnice Malacky, v pondelok avizoval zmenu v poskytovaní pohotovosti.

Bratislava/Malacky 7. októbra (TASR) - Bratislavský samosprávny kraj (BSK) verí, že po odsúhlasení dotácie pre mesto Malacky na prevádzkovanie Ústavnej pohotovostnej služby (ÚPS) bude táto lekárska služba pre obyvateľov regiónu Malacky dostupná tak ako doteraz. O dotácii rozhodnú poslanci BSK 24. októbra.

"V pondelok (6.10.) sa uskutočnilo rokovanie so zástupcami mesta Malacky, ktoré požiadalo BSK o dotáciu na prevádzkovanie ÚPS," potvrdila TASR tlačová tajomníčka BSK Veronika Bauchová.


Súčasný poskytovateľ ÚPS, prevádzkovateľ Nemocnice Malacky, v pondelok avizoval zmenu v poskytovaní pohotovosti. Od piatka 10. októbra budú môcť pacienti služby ÚPS v malackej nemocnici využiť od 7.00 do 22.00 h počas pracovného týždňa, sviatkov aj víkendov. "Mimo ordinačných hodín bude nemocnica zatvorená a pacienti môžu využiť ÚPS v okolitých nemocniciach," informovala hovorkyňa Nemocničnej, a.s. Veronika Cvengrošová.

Spoločnosť reaguje na piatkové (3.10.) rozhodnutie Zastupiteľstva BSK, ktoré z rokovania stiahlo bod o pridelení dotácie Nemocničnej, a.s., na dofinancovanie straty v súvislosti s prevádzkou ÚPS. Strata bola na základe auditu stanovená na 580.000 eur. Zastupiteľstvo na návrh predsedu BSK Pavla Freša stiahlo bod z rokovania s tým, že o dotáciu by malo požiadať mesto Malacky. Podľa podpredsedníčky BSK Gabrielly Németh s dotáciou pre Nemocničnú nesúhlasili všetky poslanecké kluby. "V prípade zmeny žiadateľa je možnosť odsúhlasenia dotácie väčšia," povedala.

Nemocničná, a.s., tvrdí, že dofinancovaním ÚPS sa BSK zaoberá už 34 mesiacov, avšak nekoná. "Napriek tomu, že sme boli maximálne naklonení spolupráci i pri spracovaní auditu prevádzky ÚPS," uviedla Cvengrošová. Dodala, že prevádzkovať službu ÚPS bez pomoci už ďalej pre Nemocnicu Malacky nie je udržateľné.

Mesto Malacky vzniknutý spor nekomentuje, sústreďuje sa na získanie dotácie. "Veríme, že nám ju na konci októbra odsúhlasia," uviedla Ivana Nováková, vedúca oddelenia marketingu Mestského úradu v Malackách.

Zmeny sa už oddnes týkajú aj poskytovania Lekárskej služby prvej pomoci (LSPP) v Malackách. Nemocničná, a.s., v pondelok (6.10.) túto službu ukončila na základe skončenia doby platnosti licencie. Poskytovateľom LSPP by mala byť po novom Komplexná záchranná služba Bratislava-Nové Mesto, o.z. "Licencia pre nového poskytovateľa LSPP bude vydaná v priebehu tohto týždňa," uviedla Veronika Bauchová z BSK. Riaditeľ občianskeho združenia Marek Odkorek pre TASR uviedol, že by to malo byť v stredu (8.10.). Ambulancia LSPP bude na Malom námestí, v centre Malaciek.