Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Letci si uctia M.R. Štefánika a 1.ČSR nízkym preletom nad letiskom

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dušan Hein

Súčasťou programu spomienkovej akcie bude kladenie venca pri soche M.R. Štefánika v odletovej hale BTS.

Bratislava 7. októbra (TASR) – Uctiť si pamiatku generála Milana Rastislava Štefánika a pripomenúť 100. výročie vzniku Československej republiky je hlavným motívom letu piatich ultraľahkých lietadiel z talianskeho letiska Campoformido pri Udine na letisko M.R. Štefánika v Bratislave (BTS). TASR o tom informovala Veronika Ševčíková, hovorkyňa BTS, ktoré akciu organizuje v spolupráci so Slovenskou federáciou ultraľahkého lietania (SFUL).

Lietadlá podľa Ševčíkovej pred pristátím absolvujú nízky prelet nad dráhou letiska. Súčasťou programu spomienkovej akcie bude kladenie venca pri soche M.R. Štefánika v odletovej hale BTS. Medzi účastníkmi budú aj prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella, veliteľ Leteckej základne Sliač plukovník Vladimír Lisý, prezident SFUL Marián Sluk a leteckí veteráni.

Slovenský politik, diplomat a vedec sa podieľal na formovaní česko-slovenského zahraničného odboja počas 1. svetovej vojny a spolu s Tomášom G. Masarykom a Edvardom Benešom bol kľúčovou postavou pri založení Československej republiky v roku 1918. Pri návrate do vlasti zahynul po tom, čo sa 4. mája 1919 jeho lietadlo Caproni, letiace práve z letiska Campoformido, náhle zrútilo neďaleko Ivanky pri Dunaji.