Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Bratislavský kraj

Hasičskí záchranári prekonali minuloročný rekord

Na snímke 15. ročník Memoriálu Vladimíra Ružičku Schody 2014, 16. augusta 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

V Bratislave sa dnes uskutočnil Memoriál Vladimíra Ružičku - Schody 2014.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Víťazná dvojica hasičských záchranárov dnes prekonala minuloročný rekord svojich kolegov vo výstupe na 20. poschodie výškovej budovy v čo najkratšom čase. Stalo sa tak počas 15. ročníka "Memoriálu Vladimíra Ružičku - Schody 2014", ktorý sa uskutočnil v priestoroch výškovej budovy obchodného centra na Vajnorskej ulici v Bratislave.

V kompletnom zásahovom odeve to Pavol Faix a Jaroslav Hudač z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Poprad zvládli za dve minúty 31 sekúnd. O sedem sekúnd tak prekonali minuloročných víťazov.

Druhá skončila dvojica Roman Adamec a Juraj Oravec z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trenčíne za dve minúty 35 sekúnd a tretími boli Jaroslav Chalány a Miroslav Adamec zo Závodného hasičského útvaru Jaslovské Bohunice. Ich čas bol dve minúty 40 sekúnd.

Ako pre TASR uviedol vedúci súťaže Jozef Voľanský, počas výstupu mali na sebe zásahovú obuv a oblek, prilbu, rukavice a autonómny dýchací prístroj.

Svoje sily v čo najrýchlejšom výstupe si zmeralo 43 dvojíc zo Slovenska, Česka a Maďarska. Tri z nich boli zmiešané, ostatné čisto mužské. Slovensko zastupovali aj hasičskí záchranári z Bratislavy, Žiliny, Malaciek, Pezinka, Novák, Mochoviec, Šamorína, Trnavy, Brezna, Michaloviec, Púchova, Svidníka, Žiaru nad Hronom, Bardejova, Zliechova, Bánoviec nad Bebravou, Košíc, Zlatých Klasov.

Podujatie pripravujú bratislavskí hasiči od roku 1998 ako pamiatku na svojho kolegu Vladimíra Ružičku, ktorý tragicky zahynul v roku 1997 pri výkone svojho povolania ako zamestnanec Mestského požiarneho zboru Bratislava.

Počas ostatných ročníkov sa na tejto medzinárodnej súťaži zúčastnili aj hasiči z Poľska, Bulharska, Rumunska, Bieloruska a USA. Doterajší rýchlostný rekord sa podaril v roku 2010 záchranárom z Bieloruska, ktorí v plnej výstroji zdolali 20 poschodí za 121 sekúnd.

Memoriál zorganizoval Hasičský a záchranný útvar hlavného mesta SR v spolupráci so Športovým klubom HaZÚ Bratislava a Krajským riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Bratislave.

Fotogaléria: Memoriál Vladimíra Ružičku