Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Základné školy v Kuchyni, Rohožníku a Sološnici obsadili netopiere

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR - Milan Kapusta

V rámci vzdelávacieho projektu na jar osadia v lesoch Záhoria a Malých Karpát 30 nových búdok pre netopiere, ktoré vyrobia deti.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Plyšové, drevené a keramické netopiere obsadili v posledných týždňoch základné školy v Kuchyni, Rohožníku a Sološnici (okres Malacky). Boli hlavnou témou dvoch projektov, ktorých cieľom bolo priblížiť túto skupinu živočíchov žiakom. Ich súčasťou boli prednášky, deti sa zapojili aj do výtvarných prác a vyskúšali si i zhotovenie netopierích búdok. TASR o tom informoval Michal Noga z organizácie SAOLA – ochrana prírody, ktorá projekty realizovala.

"Netopiere sú samy o sebe pomerne atraktívnou skupinou živočíchov. Navyše sú opradené mnohými poverami a mýtmi, ale v podstate sú pre ľudí ešte stále neznáme. Po prednáškach už deti vedia, ako je to so zamotávaním sa netopierov do vlasov i o tom, čo je pravdy na tom, že pijú krv," priblížil Noga.

Cieľom projektov podľa jeho slov bolo prehĺbiť poznanie i záujem. Nechceli sa preto obmedziť len na obrázky a hovorené slovo a vďaka projektovej podpore Bratislavského samosprávneho kraja a Nadácie EPH sa organizácii podarilo spoločné aktivity so školami rozšíriť. Na jar tak nájdu netopiere v lesoch Záhoria a Malých Karpát 30 nových búdok, ktoré deti vyrobili, a školy ozdobia keramické i drevené symboly zo života netopierov.

"Sme preto radi, že sme život, ochranu i výskum netopierov mohli vďaka ústretovosti základných škôl priblížiť deťom na spoločných stretnutiach, potešili sa deti, my a verím, že z aktivít budú mať nakoniec osoh i netopiere," uzavrel Noga.

Na Slovensku žije 28 druhov netopierov, od najmenšej večernice malej, ktorá sa zmestí do zápalkovej škatuľky, až po najväčšieho raniaka obrovského s rozpätím krídel 45 centimetrov. Všetky druhy netopierov sú chránené.