Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Bratislavský kraj

Cyklotrasy v Bratislavskom kraji rozšíri projekt Jurava

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Ďalšie cyklochodníky prepoja bratislavské mestské časti Rača, Vajnory a mesto Svätý Jur.

Bratislava 9. augusta (TASR) - K cyklotrasám v Bratislavskom kraji pribudne v tomto roku ďalších 28 kilometrov cyklochodníkov, ktoré v rámci projektu Jurava prepoja bratislavské mestské časti Rača, Vajnory a mesto Svätý Jur. Kraj plánuje takisto trojkilometrový singeltrack, aby sa vzájomne prepojili už existujúce lesné chodníky pre terénnu cyklistiku.

Na území Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) sa v súčasnosti nachádza 800 km cyklotrás, pričom regiónom prechádzajú aj dve medzinárodné trasy EuroVelo a tri národné cyklomagistrály. "V tomto roku sme vybudovali aj tri cykloodpočívadlá, čo oceňujú najmä diaľkoví cykloturisti, a to v obciach Malé Leváre, Vysoká pri Morave a v Malých Karpatoch na Bielom kríži," uviedla tlačová tajomníčka BSK Veronika Bauchová. Kraj podľa nej registruje veľký nárast cyklistov, najmä v Malých Karpatoch, ale aj na Záhorí či na petržalskej hrádzi.

V najbližšej budúcnosti má BSK v pláne doriešiť prepojenie Vajnory – Ivanka pri Dunaji – Vrakuňa. Cieľom je vytvoriť nekonfliktný a bezpečný východný obchvat Bratislavy. "Mal by slúžiť na cykloturistiku, ale aj na cyklodopravu z okolitých mestských častí Bratislavy a blízkych obcí," uviedla Bauchová.

Svätý Jur, Raču a Vajnory spojí cyklotrasa JURAVA

Na novej cyklomagistrále medzi Svätým Jurom, Račou a Vajnorami (JURAVA) sa intenzívne pracuje. Práce sa začali v katastri Vajnôr pozdĺž Šúrskeho kanála, od Čiernej Vody smerom na Svätý Jur v dĺžke približne päť-šesť kilometrov. V súčasnosti na ďalších úsekoch prebiehajú zemné práce, kladie sa betónová a asfaltová povrchová vrstva. Práce na celej budúcej turisticky atraktívnej cyklotrase by mali byť hotové do konca roka.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR schválilo Združeniu obcí JURAVA dotáciu na vybudovanie Malokarpatsko-šúrskej cyklomagistrály mestskými časťami Rača, Vajnory a mestom Svätý Jur. Ministerstvo, ako riadiaci orgán pre Operačný program Bratislavský kraj, vydalo súhlasné stanovisko k žiadosti združenia o nenávratný finančný príspevok vo výške 617.493 eur. Celkové oprávnené výdavky projektu boli schválené vo výške 649.993,34 eura. Stavebné povolenia sú vydané a platné. Zároveň je vo verejnom obstarávaní vysúťažený aj realizátor stavby. Okrem obsiahlej projektovej dokumentácie predložila JURAVA aj výsledky verejného obstarávania na dodávateľa prác, kde sa jej podarilo znížiť pôvodnú rozpočtovú cenu projektu z 1.080.000 eur na súčasnú sumu, čiže takmer o 40 percent menej, čo bola jedna z úspešne zvládnutých úloh investičného poradcu starostu Vajnôr Mária Schwaba.

Projekt odštartoval v roku 2007

Projekt začal písať svoju históriu v roku 2007, keď mestská časť Vajnory bola lídrom tvorby prvého projektu cyklotrasy, podľa vzoru i za pomoci obce Gols v Rakúsku. Vďaka financiám z operačného programu Interreg III vytvorila návrh projektu cyklotrasy. Na jeho tvorbe sa podieľala aj mestská časť Rača a mesto Svätý Jur. „Cyklotrasy sú na to, aby spájali obec s obcou a región s regiónom, spájali ľudí s ľuďmi. Vo Vajnoroch sa tešíme aj na budúce napojenie cyklotrasy na Vrakuňu až k Malému Dunaju a odtiaľ k Dunaju do Rakúska a cez Cyklomost slobody v Devínskej Novej Vsi. Z Vajnôr na bicykli sa tak dostaneme cez spojené brehy Dunaja po medzinárodnej cyklotrase Eurovello 6 až do našej družobnej obce Wolfsthal v Rakúsku a aj ďalej. Spojená Európa bez hraníc tak dostáva ten pravý význam aj pre tento región,“ povedal starosta Vajnôr Ján Mrva.

„Momentálne dokončujeme Cykloprojekt Jurava II – smer do Vrakune aj s mostíkom ponad Šúr, aby sme zabezpečili dnes kritické miesto, ktoré sme nedokázali realizovať v prvej etape. Financie máme predbežne prisľúbené z národného programu cyklopodpory a mali by byť v prvej polovici roku 2015. Okrem toho sme už vypracovali cykloprojekt žst. Vajnory – žst. Rendez, kde plánujeme rozšíriť cestnú komunikáciu o jednosmerné cyklopruhy asi 1,5 m po oboch stranách. Práve prebieha verejné obstarávanie na dodávateľa a zároveň riešime s hlavným mestom spôsob prefinancovania prác,“ doplnil Schwab. Ako dodal, v pláne je ešte jedna veľmi významná trasa, a to prepojenie Zlatých pieskov po Rožňavskej ulici v zelenom stredovom páse až po Dom odborov, pričom toto by sa mohlo stať nielen cyklotrasou, ale aj cyklodopravou. Tu práve prebieha overovanie štúdie realizovateľnosti.

Na cyklotrasu sa plánuje pripojiť aj Pezinok a Modra

Na cyklotrasu JURAVA sa plánuje pripojiť aj Pezinok a rovnako aj Modra a ďalšie obce v tom smere, už vraj pripravujú projekty. Tiež Chorvátsky Grob už projektuje cyklotrasu od mostíka cez Šúr smerom na Čiernu Vodu a Chorvátsky Grob. Ak sa všetko podarí, o pár rokov bude toto okolie veľmi dobre pokryté cyklotrasami. Tie by sa mohli používať aj na cestu do práce, čo môže znížiť počet vozidiel na preplnených bratislavských cestách.

Cyklotrasa JURAVA je však stále vo výstavbe. „Vstup, vjazd na stavbu je len na vlastné nebezpečenstvo. Na zaasfaltovanej cyklotrase ešte chýbajú prisypané krajnice, zvislé i vodorovné značenie a tiež cyklorampy. Ak pôjde všetko podľa plánu, kolaudácia prvej etapy cyklotrasy je naplánovaná koncom septembra, prípadne začiatkom októbra,“ upozornil Mrva.