Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Bratislavský kraj

V stredu by mali byť známe mená podpredsedov Bratislavského kraja

Ilustračné foto Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ak predseda Bratislavského kraja nenájde v zastupiteľstve dostatočnú zhodu, tak hlasovanie o nových podpredsedoch preloží na inokedy.

Bratislava 19. decembra (TASR) – O nových podpredsedoch Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) by sa mohlo rozhodnúť na stredajšom (20.12.) rokovaní krajských poslancov. TASR to potvrdil predseda BSK Juraj Droba s tým, že dá zastupiteľstvu návrh na hlasovanie a uvidí, ako sa k nemu poslanci postavia. "Viem však fungovať bez vicežupanov dlhodobo," podotkol šéf BSK.

Droba však verí, že sa v stredu rozhodne. Ak nenájde v zastupiteľstve dostatočnú zhodu, tak hlasovanie o nových podpredsedoch preloží na inokedy. "V slovenskej politike som dlhodobo, uvidíme až po hlasovaní, ako to dopadne," skonštatoval. Zároveň deklaroval, že BSK nebude mať ako doteraz päť podpredsedov. Či budú traja alebo štyria, je podľa jeho slov ešte predmetom diskusií. "Ale bude ich menej ako doteraz," podotkol Droba.

Poslanec Zastupiteľstva BSK Martin Borguľa nedávno vyzval nového predsedu kraja, aby po nástupe do funkcie znížil počet podpredsedov kraja, pretože režijné náklady na nich a prevádzku ich sekretariátov sú vysoké. Náklady na jedného podpredsedu podľa neho predstavujú 79.321 eur ročne. Má ísť len o režijné náklady, bez jeho platu. Borguľa aktuálne kritizuje, že voľba nových podpredsedov nie je zaradená riadne v programe zastupiteľstva, pokladá to za neštandardné a netransparentné. Droba však argumentuje, že postupuje v súlade s rokovacím poriadkom.

Krajskí poslanci budú v stredu rokovať o harmonograme prípravy a zberu materiálov na ich zasadnutia v roku 2018 a o návrhu na zriadenie komisií Zastupiteľstva BSK i voľbe ich predsedov a členov. Na programe je aj bod rôzne.