Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Novým riaditeľom odboru dopravy Bratislavského kraja je M. Halabica

Michal Halabica, archívna snímka. Foto: TASR/Branislav Caban

Spomedzi 11 záujemcov ho vybrala komisia zložená zo zástupcov úradu a nezávislých odborníkov.

Bratislava 12. marca (TASR) - Novým riaditeľom odboru dopravy Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) je od pondelka Michal Halabica. Spomedzi 11 záujemcov ho vybrala komisia zložená zo zástupcov úradu a nezávislých odborníkov. Informovala o tom hovorkyňa BSK Lucia Forman.

Halabica má za sebou dlhoročné skúsenosti na vedúcich pozíciách v Slovenskej správe ciest (SSC), Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) a štyri roky bol generálnym riaditeľom sekcie cestnej dopravy a pozemných komunikácií na ministerstve dopravy. Počas pôsobenia na ministerstve koordinoval aj jednotlivé stupne prípravy výstavby diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7, podieľal sa na spracovaní a schválení strategického plánu rozvoja dopravnej infraštruktúry pre roky 2014–2020 a spolupracoval v oblasti legislatívy, noriem a rezortných predpisov v oblasti cestnej premávky.

"Doprava je našou prioritou a ja verím, že s novým riaditeľom budeme usilovne pracovať a využijeme všetky možnosti a potenciál na zlepšenie dopravnej situácie v kraji," vyjadril sa predseda BSK Juraj Droba.

Pod heslom „Hľadáme toho najlepšieho z najodvážnejších“ vyhlásil BSK výberové konanie koncom januára 2018. Najvhodnejšieho z 11 uchádzačov vyberala rovnako početná odborná komisia. Boli v nej napríklad krajskí poslanci Ján Buocik (predseda Komisie dopravy BSK) a Jozef Uhler (predseda Komisie dopravy a informačných systémov bratislavského mestského zastupiteľstva), ďalej podpredsedníčka BSK zodpovedná za oblasť dopravy Alžbeta Ožvaldová a podpredsedníčka BSK Elena Pätoprstá zodpovedná za oblasť ekológie. Rovnako tak i generálna riaditeľka Bratislavskej integrovanej dopravy (BID) Zuzana Horčíková či Michal Feik z iniciatívy Bratislava INAK.

Uhler: M. Halabica nie je výberom komisie, ale J. Drobu


Voľba nového riaditeľa odboru dopravy Úradu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) nie je výberom odbornej komisie na to zriadenej, ale rozhodnutím predsedu BSK Juraja Drobu. Pre TASR to uviedol člen hodnotiacej komisie, krajský poslanec i šéf komisie hlavného mesta SR pre dopravu a informačné systémy Jozef Uhler. Iní členovia komisie sa však takto jednoznačne nevyjadrujú.

Uhler uviedol, že výberové konanie, v ktorom hľadala najschopnejšieho kandidáta 11-členná odborná komisia, malo tri kolá. "Podmienky splnili 11 uchádzači, v druhom kole, na základe ich odborných a osobnostných predpokladov a predloženej koncepcie riadenia dopravy boli do finálneho výberu vybraní dvaja uchádzači, okrem Michala Halabicu i Jaroslava Dečmanová, ktorá získala v tomto kole osem z jedenástich hlasov," uviedol Uhler. "V treťom kole sa z prítomných deviatich členov komisie vyslovila pre Halabicu štvorica členov, jeho protikandidátka získala päť hlasov," pokračoval. O výbere kandidáta, ktorý obsadí miesto riaditeľa dopravného odboru kraja, napokon podľa Uhlerových slov rozhodol šéf BSK Juraj Droba.

Podľa Uhlera je Halabica síce odborníkom na cesty, nerozumie však verejnej doprave. "My ako komisia sme zohľadňovali práve prioritu, s ktorou prišiel aj predseda BSK v predvolebnej kampani, že mu ide o zlepšenie verejnej dopravy v bratislavskom regióne," zdôraznil Uhler.

Droba: Z výberového konania na šéfa dopravy máme oboch najlepších kandidátov


Finálny pomer hlasov pri rozhodovaní o novom riaditeľovi odboru dopravy Úradu BSK rozhodol v prospech menovaného kandidáta, ešte dôležitejšie však je, že v jednom výberovom konaní sa podarilo získať pre odbor dopravy oboch najkvalitnejších uchádzačov. Predseda BSK Juraj Droba to uviedol v reakcii na informácie krajského poslanca Jozefa Uhlera, že väčšinový výber hodnotiacej komisie pozmenil predseda BSK.

Za rozhodujúce zároveň pokladá to, že kraj sa rozhodol využiť i kvalitu Halabicovej protikandidátky. "Pani Dečmanová dostala od nás ponuku byť zástupkyňou pána Halabicu. Teší ma, že to akceptovala a že sme v jednom výberovom konaní získali až dvoch mimoriadne kvalitných odborníkov. Som presvedčený, že sa to už čoskoro prejaví na fungovaní odboru dopravy," uviedol Droba.