Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Open Days v Bruseli sú aj o slovenských start-upoch

Foto: TASR/AP

Podujatie Open Days je kľúčovou udalosťou pre regionálnu politiku EÚ. Na programe sú vystúpenia viac ako 500 rečníkov v rámci 108 seminárov a debát. Očakáva sa približne 6000 návštevníkov.

Bratislava 9. októbra (TASR) - V Bruseli sa v týchto dňoch koná 12. ročník podujatia Open Days, v rámci ktorého sa prezentujú európske regióny a mestá. Tohtoročnou témou je spoločný rast ako investícia pre ľudí. Účastníci predstavujú svoje operačné programy pre obdobie 2014-2020 a hľadajú spoločné riešenia na podporu investícií a rastu. Svoje zastúpenie tu má tradične aj Bratislavský kraj, ktorý sa podieľa na troch seminároch a spolu so Stálym zastúpením SR pri EÚ a Slovenskou styčnou kanceláriou pre výskum a rozvoj pripravili sprievodné podujatie na tému start-upov.

„Pre začínajúcich podnikateľov máme jedno z najmenej atraktívnych prostredí. Myslím si, že je dôležité posilniť povedomie o nových možnostiach pre podnikateľov, preto som rád, že sa aj u nás začínajú prijímať opatrenia na národnej úrovni, aj s podporou prezidenta SR,“ povedal predseda BSK Pavol Frešo počas otvorenia podujatia na tému start-upov, ktoré je prvou spoločnou akciou Bratislavského kraja a hlavného mesta Bratislava v Bruseli.

Pavol Frešo zároveň pripomenul, že Bratislavský kraj bol prvým regiónom na Slovensku, ktorý vyvinul svoju vlastnú regionálnu inovačnú stratégiu, ktorá identifikovala biotechnológie, IT sektor a nové materiály ako najsľubnejšie oblasti pre rozvoj v oblasti inovácií.

Podujatie Open Days je kľúčovou udalosťou pre regionálnu politiku EÚ. Na programe sú vystúpenia viac ako 500 rečníkov v rámci 108 seminárov a debát. Očakáva sa približne 6000 návštevníkov.

"Jednou z hlavných tém podujatia bolo prepájanie regionálnych stratégií prostredníctvom cezhraničnej spolupráce, ktoré by mohlo ponúknuť veľa nových príležitosti pre pohraničné regióny. Diskutovalo sa o makroregionálnych stratégiách, perspektívach cezhraničnej spolupráce a výhodách vyplývajúcich z členstva v euroregióne. Zástupcovia BSK prezentovali na podujatí program cezhraničnej spolupráce SK-AT a tiež regionálnu investičnú územnú stratégiu potrebnú na čerpanie európskych zdrojov z IROPu. Kancelária BSK v Bruseli sa zapojila aj do prípravy sprievodného podujatia na tému používania integrovaných teritoriálnych investícii," doplnila informácie Iveta Tyšlerová, hovorkyňa BSK.