Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

VIDEO: Bratislavský samosprávny kraj bude mať troch podpredsedov

Ilustračné foto Foto: TASR - Pavel Neubauer

Sú nimi Mikuláš Krippel, Alžbeta Ožvaldová a Elena Pätoprstá.

Bratislava 20. decembra (TASR) – Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba bude mať od januára budúceho roka troch zástupcov. Budú nimi Alžbeta Ožvaldová (Nezávislé fórum), Elena Pätoprstá a Mikuláš Krippel (obaja SaS, OĽaNO, NOVA, SMK-MKP, OKS, Zmena zdola a Demokratická únia Slovenska). Rozhodli o tom v stredu bratislavskí krajskí poslanci na poslednom tohtoročnom Zasadnutí BSK. Počet vicežupanov sa tak oproti minulému volebnému obdobiu znižuje o dvoch.

Prioritnou oblasťou podpredsedníčky BSK Alžbety Ožvaldovej, ktorá je zároveň starostkou Podunajských Biskupíc, bude doprava. "Vždy budem hájiť záujmy celého kraja, teda nielen Bratislavy, ale aj Malaciek, Senecka a Pezinska," uviedla Ožvaldová, ktorá v tejto oblasti vidí na najbližších päť rokov veľa práce a veľké výzvy.

Zvládnuť sa to dá podľa nej spoluprácou mestských častí, mesta, obcí a miest kraja spolu s ministerstvom dopravy, Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS) a ďalšími kompetentnými inštitúciami. "Nemyslím si, že ak má človek skúsenosti, že nezvládne tieto veci. Treba vedieť o tom, ktorú oblasť zastupujete a keď máte otvorené dvere a je tu spolupráca, samozrejme, že to budem zvládať. A dúfam, že do piatich rokov budeme mať výsledky," odpovedala Ožvaldová na otázku TASR, či bude plnohodnotne zvládať vykonávať funkciu starostky i podpredsedníčky kraja.

Rovnako si verí aj Elena Pätoprstá, ktorá by sa mala zaoberať najmä životným prostredím a jeho ochranou. "Priorita, ktorá sa týka celého Bratislavského kraja, nielen Petržalky, ktorú zastupujem, je ochrana Žitného ostrova a spodných vôd," zdôraznila Pätoprstá. Verí pritom, že mandát a dôvera, ktorá bola do nej jej zvolením vložená zo strany kraja a poslancov, bude rovnako akceptovateľná aj zo strany vlády.

Zároveň pripustila, že bude musieť zredukovať niektoré svoje aktivity týkajúce sa občianskych združení, netýka sa to však poslaneckých funkcií. "Pokiaľ by mi to prekážalo vo výkone tejto funkcie, tak by som sa zriekla, ale zatiaľ mi to neprekáža, skôr mi to pomáha," skonštatovala pre TASR Pätoprstá, ktorá tak naďalej zostáva bratislavskou mestskou i petržalskou miestnou poslankyňou.



Tretím podpredsedom kraja bude Mikuláš Krippel, ktorý je zároveň najmladším poslancom v krajskom parlamente. Na starosti bude mať sociálnu oblasť. Školstvo si ponecháva predseda BSK Juraj Droba, ktorý podľa vlastných slov pripravuje so svojím odborným tímom veľké zmeny v tejto kompetenčnej oblasti kraja.

"Vnímam, že na prácu je dôležité, aby sa vytvorili poslanecké kluby, čo ale neznamená, že nebudem spolupracovať v súčasnosti so štyrmi nezaradenými poslancami. Tí budú mať rovnakú váhu," uviedol Droba s tým, že nebude pre neho rozhodujúce ani to, či budú kluby občianske alebo stranícke. Medzi najväčšie priority nasledujúceho obdobia je podľa neho schvaľovanie rozpočtu BSK na budúci rok. To je naplánované na 26. januára 2018. Za ďalší dôležitý termín považuje 13. marec 2018, kedy bude predstavené spoločné programové vyhlásenie kraja s prioritami na päť rokov.

Bratislavskí krajskí poslanci zároveň schválili komisie pôsobiace pri Zastupiteľstve BSK spolu s ich predsedami a členmi.

Pri zastupiteľstve kraja bude pôsobiť 11 komisií


Pri zastupiteľstve Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) bude v tomto volebnom období pôsobiť jedenásť komisií. Rozhodli o tom v stredu bratislavskí krajskí poslanci na zasadnutí BSK, keď schválili zriadenie jednotlivých komisií ako poradných orgánov zastupiteľstva spolu s ich predsedami a členmi.

Predsedníčkou jedenásťčlennej mandátovej komisie bude Zuzana Schwartzová. Jedenásťčlennú komisiu na ochranu verejného záujmu povedie Peter Tydlitát a jedenásťčlennej finančnej komisii bude predsedať István Pomichal.

Na čele trinásťčlennej komisie dopravy bude Ján Buocik. Deväťčlennú komisiu životného prostredia, regionálneho rozvoja a územného plánovania bude viesť Martin Vlačiky. Trinásťčlenná komisia školstva, športu a mládeže bude mať za predsedu Juraj Jánošík.

Predsedníčkou deväťčlennej komisie kultúry bude Zuzana Rattajová. Deväťčlennú komisiu európskych záležitostí, regionálnej spolupráce a cestovného ruchu povedie Barbora Oráčová a štrnásťčlennej komisii zdravotníctva a sociálnych vecí bude predsedať Juraj Štekláč.

Na čele sedemčlennej komisie majetku, investícií a verejného obstarávania bude Mária Hudáková a pätnásťčlennú dotačnú komisiu bude viesť Dušan Pekár.

Členom žiadnej z komisií nie je poslanec Martin Borguľa. Ten bol na stredajšom rokovaní zastupiteľstva BSK najväčším odporcom návrhu na podpredsedov kraja, ktorý predložil predseda BSK Juraj Droba. To, že materiál s konkrétnymi menami kandidátov bol bratislavským krajským poslancom predložený až v stredu ráno pred samotným rokovaním BSK, pokladá za neštandardné a netransparentné. Droba však argumentuje, že postupuje v súlade s rokovacím poriadkom. Predložený materiál zároveň označil za výsledok niekoľkotýždňového rokovania s predsedami jednotlivých poslaneckých klubov a celé plénum považuje za efektívnu zostavu pre kvalitnú prácu na najbližších päť rokov.