Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislavské mestské podniky čakajú zmeny

Na snímke nový primátor mesta Bratislava Ivo Nesrovnal na ustanovujúcom zasadnutí Mestského zastupiteľstva hlavného mesta SR Bratislavy 11. decembra 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Bratislavská Mestská rada na svojom stredajšom rokovaní podporila návrh primátora Iva Nesrovnala týkajúci sa zmien v mestských podnikoch.

Bratislava 2. apríla (TASR) – Bratislavská Mestská rada na svojom stredajšom rokovaní podporila návrh primátora Iva Nesrovnala týkajúci sa zmien v mestských podnikoch. Ich cieľom je podľa vedenia mesta zvýšiť kontrolu mestských podnikov i posilniť odbornosť ich manažmentu.

"Zásady spolupráce hl. mesta SR Bratislava s obchodnými spoločnosťami, v ktorých je mesto jediným akcionárom alebo spoločníkom, a v ktorých má hlavné mesto SR Bratislava majoritnú majetkovú účasť, definujú napríklad intenzívnejšie informovanie verejnosti, zníženie počtu členov predstavenstva na efektívnu úroveň i výber generálneho riaditeľa prostredníctvom transparentného výberového konania," informovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová. Podľa dokumentu, ktorý členovia Mestskej rady zobrali na vedomie, sa majú takisto zverejňovať životopisy navrhovaných osôb do štatutárnych orgánov spoločností, mesto a mestské zastupiteľstvo by malo schvaľovať mimoriadne odmeny a tantiémy v podnikoch, rovnako tak stanovy a spoločenské zmluvy spoločností.

"Naše podniky sú komunálne podniky a majú pracovať v prospech Bratislavčanov. Som rád, že aj medzi starostami a poslancami je vôľa naštartovať riadenie podnikov transparentnejšie," povedal po rokovaní Mestskej rady primátor Nesrovnal.