Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Cez horúčavy sa môžete osviežiť aj v týchto slovenských kúpaliskách

Horúce dni prilákali ľudí aj na ružinovské kúpalisko Delfín 11. júna 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Otvorené sú letné kúpaliská Rosnička v Dúbravke, v Lamači, kúpalisko Tehelné pole v Novom Meste či kúpalisko v Ružinove, informuje Správa telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta.

Bratislava 11. júna (TASR) – Bratislavčania sa môžu v aktuálnych horúčavách ochladiť v kúpaliskách i prírodných jazerách. Väčšina z nich je už prístupná verejnosti.

Správa telovýchovných a rekreačných zariadení (STaRZ) hlavného mesta na svojom webe informuje, že sú už otvorené letné kúpaliská Rosnička v Dúbravke, kúpalisko v Lamači, kúpalisko Tehelné pole v Novom Meste či kúpalisko Delfín v Ružinove. Riaditeľ STaRZ Peter Vojtko pre TASR uviedol, že otvorené sú aj Zlaté piesky, oficiálne sa tu však sezóna začne v sobotu (15. 6.). Zatvorené sú doteraz kúpaliská Krasňany, kde zatiaľ predpokladajú otvorenie 21. júna a kúpalisko Rača, kde sa má sezóna začať od 28. júna.

Prevádzkovateľ letného kúpaliska Matadorka v Petržalke na sociálnej sieti informuje, že finišujú s prípravami na novú letnú sezónu. "Brány kúpaliska Matadorka plánujeme otvoriť v druhej polovičke júna. Ak sa nám však všetko podarí pripraviť v predstihu a počasie nám bude priať, tak aj skôr, a to už cez víkend 15. a 16. júna," spresnil. Prevádzkovateľ kúpaliska Mičurin na sociálnej sieti napísal, že kúpalisko otvoria 1. júla.

Bratislavčania sa môžu osviežiť aj v jazerách, akým je napríklad Veľký Draždiak v Petržalke. Od 27. júna do konca augusta tu bude prítomná aj vodná záchranná služba. Na letnú sezónu pripravujú už od apríla aj areál jazera Kuchajda. V týchto dňoch sa podľa starostu Nového Mesta Rudolfa Kusého robia odbery vody z jazera na rozbor. "Podľa ich výsledku uvidíme, či je voda vhodná na kúpanie pre ľudí," podotkol. Obľúbeným miestom Bratislavčanov na kúpanie sa je aj Rusovské jazero či Malé jazero pri Čunove.



Niektoré kúpaliská v trnavskom regióne otvorili, iné sa na to chystajú


Niektoré kúpaliská v regióne Trnavy ešte len čakajú na svoje otvorenie. Zato Castiglione v Trnave a Eva v Piešťanoch už umožňujú návštevníkom vykúpať sa od začiatku júna.

Kúpalisko Castiglione na sídlisku Družba v Trnave začalo prevádzku 1. júna, prírodné kúpalisko v Kamennom mlyne v Trnave v dôsledku prípravných prác by mali otvoriť v sobotu 22. júna. „V Kamennom mlyne otvoríme dva bufety a jednu zmrzlináreň, na prevádzku sme vypísali výberové konanie,“ uviedol pre TASR Tomáš Budinský zo Správy kultúrnych a športových zariadení (SKaŠZ) mesta Trnava. Obe kúpaliská spravuje SKaŠZ. Castiglione má bazén s vyhrievanou vodou a kapacitu 1500 ľudí, Kamenný mlyn má veľkoplošný bazén naplnený prírodnou vodu a má kapacitu 2200 návštevníkov.

Eva v Piešťanoch začala svoju 85. sezónu na Medzinárodný deň detí, otvorený je vonkajší 50-metrový bazén. Kúpalisko vlastnia Slovenské liečebné kúpele Piešťany s finančnou podporou radnice prostredníctvom Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany ho prevádzkuje Klub vodného póla Kúpele Piešťany. Využíva termálnu vodu, vďaka ktorej môže byť otvorené až do konca septembra. Návštevníci sa aj tento rok môžu tešiť podľa prevádzkara Jána Adamkoviča na večerné kultúrne podujatia, ktorých tradíciu na kúpalisku obnovili.

Mestské kúpalisko v Hlohovci má všetko pripravené na otvorenie v nadchádzajúcu nedeľu 16. júna. "Návštevníci môžu v tejto sezóne naplno využiť ihriská pre plážové športy, volejbal a futbal, workoutové aj detské ihrisko, ktoré boli dokončené v minulom roku," informovala hovorkyňa mesta Zuzana Hrinková Siebenstichová. Pre túto sezónu urobila radnica iba priebežné opravy. Kúpalisko, umiestnené v zámockej záhrade, má dva vonkajšie bazény, voda je zohrievaná solárnymi panelmi.

Horúce dni prilákali ľudí aj na ružinovské kúpalisko Delfín 11. júna 2019 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Košice ochladzujú kropiace autá, kúpaliská sú na sezónu pripravené


Pre horúčavy dáva mesto Košice do prevádzky kropiace autá. Od utorka ochladzujú centrum mesta, od stredy (12. 6.) budú pre zníženie prašnosti polievať vybrané hlavné ťahy v siedmich mestských častiach (MČ). Informuje o tom magistrát na svojej webovej stránke s tým, že na letnú sezónu sú pripravená aj mestské kúpaliská.

V utorok sú od 11.00 h v prevádzke kropiace autá na uliciach Hlavná, Alžbetina a Mlynská. Následne pribudnú v košických MČ Staré mesto, Sever, Sídlisko Ťahanovce, Sídlisko KVP, Dargovských hrdinov, Juh a Západ. Podľa predpovedí počasia tak budú robiť pravdepodobne do konca tohto týždňa. „Všetci tí, ktorí sa chcú ochladiť aj priamo na Hlavnej ulici, budú môcť počas aktuálnej vlny horúčav zájsť ku kostolu premonštrátov a k Dolnej bráne. Na oboch miestach budú každý deň, počas ktorých majú byť teploty nad 30 stupňov Celzia, od 10.00 h do 18.00 h v prevádzke takzvané rozprašovače na princípe vodnej hmly," informuje magistrát.

Podľa mesta Košice jeho obyvatelia aj návštevníci môžu nájsť chládok i v parkoch, kde sú spustené fontány.

Na letnú sezónu sú pripravená aj mestské kúpaliská. Mestská plaváreň, kúpalisko Rumanová v Mestskom parku, má naplánované otvorenie na piatok (14. 6). Kúpalisko Červená hviezda, ktoré rovnako spravuje mestský podnik Tepelné hospodárstvo, bude návštevníkom k dispozícii od 28. júna.

„Čo sa týka noviniek, zavádza sa viacero opatrení na úsporu energií a nákladov. Jedným z nich je prekrytie hladiny 50-metrového bazéna rolovacou fóliou na Rumanovej a 33-metrového vodnopólového bazéna na kúpalisku Červená hviezda," uvádza mesto Košice s tým, že bazény budú zakrývať v noci a počas dní, keď počasie nebude dovoľovať ich prevádzku. Podľa prepočtov sa tak zamedzí stratám tepla v rozsahu od dvoch do troch stupňov Celzia za noc.

Obe kúpaliská budú mať nové webové stránky, ktoré budú funkčné počas letnej sezóny a poskytnú dostupné informácie o novinkách, aktuálnom počte návštevníkov, teplote vody, počasí a podobne. "Na oboch bude k dispozícii aj online stream z vybraných kamier, aby návštevník dostal komplexný prehľad o aktuálnej situácii na konkrétnom kúpalisku," spresňuje magistrát, podľa ktorého bude stream v zníženej kvalite, aby neboli čitateľné tváre.

Letné kúpalisko v Trenčíne otvoria v sobotu, minulý rok ho navštívilo 71.734 ľudí


Letné kúpalisko v Trenčíne otvoria v prípade priaznivého počasia v sobotu 15. júna. Informovala o tom hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.

Otváracia doba sa v porovnaní s minulým rokom nemení, v pondelok bude otvorené od 12.00 h do 20.00 h, ostatné dni od 10.00 h do 20.00 h.

V minulej sezóne bolo trenčianske kúpalisko otvorené 62 dní, navštívilo ho 71.734 návštevníkov (27.879 dospelých Trenčanov a 22.336 detí). Na tržbách zo vstupného zinkasovalo mesto 186.040 eur.

Nové letné kúpalisko v Trenčíne otvorili v roku 2017 po tom, ako bolo mesto sedem rokov bez kúpaliska. Postavili ho už v roku 2010 ako náhradu za staré kúpalisko, ktoré museli zbúrať pre modernizáciu železnice. Kúpalisko postavili bez inžinierskych sietí, jeho sfunkčnenie trvalo sedem rokov, stavba sa predražila, celkové náklady dosiahli 7,3 milióna eur.

Horúce dni prilákali ľudí aj na ružinovské kúpalisko Delfín 11. júna 2019 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Kúpaliská na hornej Nitre otvorili, na Dúhe po novom používajú ekologický riad


Letnú sezónu otvorili vybrané kúpaliská na hornej Nitre už v uplynulých dňoch. V Bojniciach na dvojici kúpalísk novinky pre návštevníkov prevádzkovatelia nepripravili, v Partizánskom a v Novákoch áno.

Mestské letné kúpalisko Dúha v Partizánskom, ktoré prevádzkujú tamojšie technické služby, otvorilo sezónu 7. júna. "Na detských návštevníkov čaká pestrejší detský kútik s hračkami, začali sme tiež používať ekologický riad. V prevádzkach s občerstvením sa tiež rozšíril sortiment jedál," priblížil v utorok pre TASR Dušan Šlosár.

Návštevníci majú v Partizánskom k dispozícii veľký plavecký bazén, detské brodisko, sedací oddychový bazén, bazén s atrakciami, plážové volejbalové ihrisko i pieskoviská.

V zatiaľ čiastočnej prevádzke funguje kúpalisko Čajka v Bojniciach, ktoré patrí tamojším kúpeľom. "Cez pracovný týždeň je kúpalisko otvorené od popoludnia, cez víkend bude od rána. Budúci týždeň by malo byť v pracovné dni otvorené rovnako od popoludnia, cez víkend 22. a 23. júna prejdeme na plnú prevádzku," načrtla Mária Eliašová. Novinky podľa nej kúpalisko pre návštevníkov nepripravilo. Verejnosť tam má k dispozícii dva detské bazény, 50-metrový plavecký bazén, dva antikorové bazény s vodnými atrakciami, rekreačný antikorový bazén s vodnými atrakciami a športoviská.

Novinky pre verejnosť nepripravilo ani plážové kúpalisko v Bojniciach, ktoré prevádzkujú tamojšie technické služby. "Sezónu chceme otvoriť v piatok 14. júna," povedal riaditeľ technických služieb Dušan Hnáth.

Pre návštevníkov otvorilo v rámci letnej sezóny svoje brány i národné vodnopólové centrum Nováky, ktoré vlani v septembri zmenilo prevádzkovateľa. "Najväčšou novinkou bude veľké detské ihrisko, zväčšíme tak i objekt. Návštevníci majú k dispozícii malý a veľký bazén, rovnako volejbalové ihrisko. Otvorený je i letný bufet a kaviareň na poschodí," priblížil Michal Gogola.