Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Hlavné mesto bude oddnes v pohybe

Na snímke Miroslava Kovářová riaditeľka festivalu súčasného tanca "Bratislava v pohybe" počas tlačovej konferencie 6. júna 2012 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Tohoročný festival súčasného tanca Bratislava v pohybe má zamierené na tanečné divadlo.


Bratislava 10. októbra (TASR) - Dnes sa začína 18. ročník medzinárodného festivalu súčasného tanca Bratislava v pohybe. Zameraný je na tanečné divadlo a predstavia sa v ňom výnimočné svetové súbory. V hlavnom programe vystúpia umelci z Belgicka, Českej republiky, Izraela, Maďarska, Nórska, Španielska a Slovenska. Pozvanie prijala aj slávna skupina radikálneho choreografa Wima Vandekeybusa – Ultima Vez.

Tento rok je podujatie podľa riaditeľky festivalu Miroslavy Kovářovej zamerané na tanečné divadlo. "Pripravili sme predstavenia, ktoré tlmočia nejakú emóciu a myšlienku. Väčšinou sú veľmi komplexné a okrem tancovania obsahujú výraznú výtvarnú a hudobnú zložku či text. Sú tu vystúpenia, ktoré majú rôznu estetiku, pohybový slovník, ktoré sú hravé, alebo nás nútia aj zamyslieť sa," povedala pre TASR.

Festival otvorí predstavenie Baletu Slovenského národného divadla (SND) The Tempest na motívy hry Williama Shakespeara v choreografii súčasných slovenských tanečníkov Jara Viňarského, Stanislavy Vlčekovej a Andreja Petroviča.

Program bude pokračovať najmä vystúpeniami zahraničných súborov. Maďarskí tanečníci Viktória Dányi, Csaba Molnár a Zsófia Tamara Vadas, ktorí v predstavení Skin Me hovoria o svojich vzťahoch, láskach, aférach. Duet izraelských choreografov, Niv Sheinfeld a Oren Laor, v Two Room Apartment predstaví svoj vzťah, ako partnerov v živote i spolutvorcov. V predstavení Booty Looting skupiny Ultima Vez sa diváci dozvedia o kradnutí toho, čo už bolo ukradnuté.

Divadlo elledanse vo vystúpení Vydláždený život odzrkadlí spôsob fyzického života, aký vedieme na začiatku tohto storočia a spomenie aj mentálne obmedzenia fyzického prejavu v oblasti sexuality a používania osobnej slobody na nadviazanie intímnych vzťahov. V predstavení Antiwords, ktoré je ovplyvnené najmä hrou Václava Havla - Audience, preloží česká skupina Spitfire Company slová tejto hry do slov fyzického a výtvarného divadla. Nórsky choreograf Jo Strömgren Kompani so svojím dielom There vyrozpráva príbeh štyroch disidentov z bývalého Sovietskeho zväzu, ktorí uviaznu medzi Východom a Západom. V posledný deň festivalu môžu diváci vidieť tvorbu španielskej skupiny HURyCAN, v ktorej jej tanečníci odhalia, kým sú a zároveň sa pokúsia posilniť vzťah s návštevníkmi a ich vlastnou existenciou v komunikatívnom priestore.

Sprievodný program bude tvoriť tanečný workshop, prednášky zamerané na tvorbu nemeckej choreografky a tanečnej pedagogičky Piny Bausch a ďalšie predstavenia v Divadle elledanse.

Festival medzinárodného tanca Bratislava v pohybe je hlavnou aktivitou mimovládnej organizácie Asociácia Bratislava v pohybe a bude prebiehať počas troch víkendov od 10. do 26. októbra v SND, Mestskom divadle P.O. Hviezdoslava v Bratislave, Divadle elledanse a v priestoroch A4.