Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislava ušetrila dva milióny eur na zimnej pohotovosti

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

TASR o tom informoval riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

Bratislava 3. marca (TASR) – Hlavné mesto k 1. marcu ukončilo trojmesačnú zimnú pohotovosť. Odhaduje, že minulo vyše tri milióny eur a ďalšie takmer dva milióny ušetrilo. O tom, kde sa peniaze použijú, rozhodnú bratislavskí mestskí poslanci. Mesto by za ne chcelo opraviť cesty a dočistiť chodníky či námestia.

Zimnú pohotovosť Bratislava vyhlásila 1. decembra 2013. "Od polovice februára už boli o polovicu znížené stavy technických pracovníkov, ktorí zabezpečovali ručné čistenie komunikácií od snehu či námrazy. V nadchádzajúcich dňoch sa očakávajú teploty nad nulou a meteorológovia nepredpokladajú sneženie ani mrznúci dážď," vysvetlil Andrassy ukončenie zimnej pohotovosti. Počas ostatných troch mesiacov musela podľa jeho slov samospráva uskutočniť prostredníctvom dodávateľa sedem celomestských a 111 lokálnych posypov.

Mesto sa podľa Andrassyho slov s dodávateľom prác, spoločnosťou A.R.K., dohodlo, že pri fakturácii prác vykonaných v tomto roku sa zohľadnia upravené výmery podľa nanovo prepočítaných údajov. "Samospráva totiž komplexne kontroluje výmery ciest definovaných Operačným plánom zimnej služby, pretože náhodnou kontrolou boli zistené nezrovnalosti medzi dĺžkou či rozlohou spravovanej cesty," podotkol šéf kancelárie primátora s tým, že až po ukončení prepočtov budú definitívne uzatvorené sumy za mesačné výkony zimnej pohotovosti.

Na nezrovnalosti však v januári upozorňovali už aj mestskí poslanci z klubu SDKÚ-DS. V decembri sa podľa Jozefa Uhlera posýpala cesta na Kamzík takto: "Cesta je dlhá len 1700 metrov, napriek tomu sa na faktúre objavilo posypaných 40.000 štvorcových metrov. Bežná cesta má pritom šírku osem až deväť metrov, no tá na Kamzík by musela by široká ako diaľnica - 24 metrov," vyčísľoval Uhler koncom januára.

Počas tohtoročnej služby mala Bratislava zmluvne zabezpečených 54 mechanizmov, jednu snežnú frézu a 62 ľudí, ktorí ručne čistili chodníky a námestia. Operačný plán údržby ciest vychádza zo 450 kilometrov ciest, 249 zastávok MHD a 1228 priechodov pre chodcov. V minulom roku musel magistrát vykonať 66 celomestských a 414 lokálnych zásahov. Pohotovosť ukončilo mesto až 14. apríla 2013 a náklady sa vyšplhali na takmer 8 miliónov eur.