Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Bratislavský kraj

V Starej tržnici sa ochutnávali slovanské vianočné špeciality

Snímka z podujatia Nedeľná Paráda - predvianočný slovanský charitatívny bazár v priestoroch Starej tržnice v Bratislave 30. novembra 2014 Foto: TASR/Michal Svítok

Ľudia mohli do Starej tržnice priniesť svoje nepotrebné veci a dať im tak šancu na nový život.

Bratislava 30. novembra (TASR) – Venovaná gastronómii a kultúre slovanských minorít, ktoré žijú na Slovensku – aj taká bola Nedeľná paráda v bratislavskej Starej tržnici. Na predvianočnom bazári sa návštevníci dozvedeli viac o vianočných tradíciách slovanských kultúr a ochutnávali sa aj slovanské vianočné špeciality.

Ako TASR informovala Denisa Chylová z Aliancie Stará tržnica, návštevníkom sa v nedeľu 30. novembra predviedol Ruský detský zbor z Uralu s festivalovým pásmom Vianočné stretnutia v Európe a Bratislavčania si mohli vypočuť aj poľskú hudbu v podaní Łukasza Cupała či koncert Stana Počajiho so speváčkou Evou Bitto. "O finále sa postará Slovenská svadba – fashion show a zažijete SĽUK tak, ako ho nepoznáte," pozývala návštevníkov Chylová.

Snímka z podujatia Nedeľná Paráda - predvianočný slovanský charitatívny bazár v priestoroch Starej tržnice v Bratislave 30. novembra 2014
Foto: TASR/Michal Svítok
Výťažok z bazára poputuje v rámci Mesiaca bez domova pre občianske združenie Vagus, ktoré sa v Bratislave venuje práci s bezdomovcami. Návštevníci mohli na ich činnosť prispieť aj dobrovoľným príspevkom pri vstupe alebo darovaním oblečenia na zimu. Potrebné sú najmä teplé deky, spacie vaky či spodná bielizeň.

Pre malých bolo v kaviarni TUTO v Starej tržnici pripravené čítanie z knižky Holánik od Jaroslava Citu a deti zabavila cirkusová škola CirKus-Kus, ktorá organizovala celodenný workshop v hlavnej sále.

Nedeľná paráda je prepojená aj s projektom zberného bodu Paráda! v Starej tržnici, kam mohli ľudia priniesť svoje nepotrebné veci a dať im tak šancu na nový život. "Odloženým veciam môžu dať potom za dobrovoľný príspevok nový domov ďalší návštevníci tržnice," vysvetľuje Chylová s tým, že vyzbierané peniaze poputujú na podporu verejnej zbierky na obnovu strechy tržnice. Zbierka prebieha online na www.dobrakrajina.sk.

Nedeľná paráda trvala od 11.00 do 18.00 h.