Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Bratislavský kraj

Plavba cez plavebnú komoru Vodného diela Gabčíkovo bude dnes obnovená

Výletné lode kotvia priamo v Bratislave pre poruchu na Vodnom diele Gabčíkovo. Foto: TASR/Štefan Puškáš
Výletné lode kotvia priamo v Bratislave pre poruchu na Vodnom diele Gabčíkovo. Foto: TASR/Štefan Puškáš

V týchto dňoch pri bratislavských nábrežiach kotví vyše dvadsať osobných výletných lodí. Lode, ktoré čakajú na preplavenie, museli vykotviť v Bratislave.

Bratislava 2. augusta (TASR/Teraz.sk) - Plavba na Dunaji bude obnovená dnes, pravdepodobne po 20.00 h. Opravu poškodených vrát pravej plavebnej komory Vodného diela Gabčíkovo (VDG) úspešne ukončili v podvečerných hodinách. Technikom sa napriek komplikovaným podmienkam podarilo odstrániť poruchu ložísk, ktorá spôsobovala vychyľovanie vrát. Informovala o tom TASR hovorkyňa Vodohospodárskej výstavby, š. p., Diana Migaľová Baschierová.

„Pracovníci už odstraňujú provizórne hradenie. V súvislosti s jeho likvidáciou musel byť znížený prietok do starého ramena Dunaja a naopak, zvýšený do prívodného kanála, aby sa uľahčila manipulácia s hradením,“ povedala s tým, že po dokončení servisných prác bude plavba cez plavebnú komoru VD Gabčíkovo obnovená. Spustenie plavby sa očakáva po 20.00 h.



Podľa jej ďalších slov vzhľadom na mohutnosť celej stavby, akou je plavebná komora vodného diela, boli práce na odstraňovaní poruchy mimoriadne náročné. Vodné dielo Gabčíkovo je v prevádzke už 22 rokov a doteraz na ňom realizovali len bežné údržbové práce. „Preto bude v budúcnosti potrebné vykonať komplexnú rekonštrukciu oboch plavebných komôr. Takáto rekonštrukcia už prebieha na ľavej plavebnej komore a po jej ukončení prejdú technici k celkovej rekonštrukcii pravej komory,“ ozrejmila.

Zdôraznila, že servisné práce na megastavbách, medzi ktoré sa radí aj Vodné dielo Gabčíkovo, trvajú spravidla niekoľko týždňov, prípadne mesiacov. „Našim technikom sa opravu podarilo zrealizovať v rekordne krátkom čase štyroch dní,“ zdôraznila.

V Bratislave muselo zakotviť vyše 20 výletných lodí

V týchto dňoch pri bratislavských nábrežiach kotví vyše dvadsať osobných výletných lodí. Lode, ktoré čakajú na preplavenie, museli vykotviť v Bratislave kvôli oprave vrát na Vodnom diele Gabčíkovo (VDG).

Fotogaléria k článku