Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

V bratislavskej Bibiane možno zažiť dobrodružnú Odyseovu cestu

Na snímke medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana. Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

Veľká interaktívna výstava Cesta do neznáma na dvoch poschodiach bratislavskej Bibiany je oddnes prístupná verejnosti.

Bratislava 28. februára (TASR) - Veľká interaktívna výstava Cesta do neznáma na dvoch poschodiach bratislavskej Bibiany je oddnes prístupná verejnosti.

"Je to prvá naša expozícia v Bibiane, s ktorou začíname partnerskú spoluprácu. Doma teraz máme výstavu z Bibiany S jedlom sa (ne)hráme," povedala na vernisáži Tereza Dobiášová, riaditeľka centra českej ilustrácie, Sladovna - galerie hrou v Písku.

Cesta do neznáma je inšpirovaná zrejme najznámejším európskym príbehom, keď trójsky princ Paris ukradne krásnu Helenu kráľovi Sparty a odvezie ju do Tróje. Začne sa vojna, v ktorej po boku spartského kráľa bojuje Odyseus. Práve on po desiatich rokoch ukončí vojnu ľsťou - pomocou trójskeho koňa, vďaka ktorému sa Gréci dostali do mesta. Odyseus vypláva so svojimi mužmi domov na ostrov Itaka v Jónskom mori.

To je začiatok jeho spiatočného putovania a tiež cesty návštevníkov Bibiany. Tí spolu s hrdinom prežívajú dobrodružstvá pri stretnutí so strašným jednookým obrom Kyklopom, s vládcom všetkých vetrov Aiolom, s morskými Sirénami, spola ženami a spola vtákmi, ktoré svojím krásnym spevom lákali moreplavcov do pasce. Tiež s dvoma najobávanejšími príšerami - šesťhlavou Skyllou a Charybdou či s obrovskými Laistrygonmi z kmeňa barbarských kanibalov. Deti sa dozvedia, prečo nebezpečné cestovanie búrkami prežil z celej posádky iba Odyseus a tiež prečo a ako musel po návrate k vernej manželke Penelope súťažiť o ňu s mnohými nápadníkmi.

Zažijú hravú cestu s rôznymi zastávkami, na ktorých riešia nejednu ťažkú úlohu a dokazujú svoje zručnosti: musia prežiť ničivú búrku, zostúpiť tunelom do podsvetia, vyrobiť kvety neodolateľne voňajúceho lotosu alebo si vyskúšať streľbu z luku. Môžu tiež veslovať na lodi, využiť odpočívadlá aj vyšantiť sa v lotosovej jame. Informatívne historické texty sú preložené do slovenčiny.

Výstava potrvá do 18. mája.