Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Za zmluvou s kanceláriou R. Palu nebola známosť, bráni sa M. Vallo

Na archívnej snímke M. Vallo. Foto: TASR Pavel Neubauer

Primátor sa voči medializovaným informáciám bráni a tvrdí, že sa nikdy netajil tým, že sa s Palom osobne pozná.

Bratislava 3. septembra (TASR) – Primátor Bratislavy Matúš Vallo podpísal koncom februára zmluvu za 90.000 eur s advokátskou kanceláriou TaylorWessing e/n/w/c advokáti, v menej ktorej koná advokát Radovan Pala. Ten je jeden zo spoločníkov firmy a figurujú tam aj Andrej Leontiev či Ján Lazur. Predmetom zmluvy sú právne služby v mestských firmách Dopravný podnik Bratislava (DPB) a Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS). Bratislavské noviny upozornili, že mesto cielene oslovilo túto kanceláriu, a poukázali i na fakt, že Pala stál pri vzniku strany Progresívne Slovensko a s Vallom sa poznajú roky.

Primátor sa voči medializovaným informáciám bráni a tvrdí, že sa nikdy netajil tým, že sa s Palom osobne pozná. "Nikdy sme netajili ani to, že sme jeho kanceláriu oslovili na poradenstvo pri výkone akcionárskych práv mesta v spoločnostiach s majetkovou účasťou mesta, ako sú BVS a DPB. Dôvodom kontrahovania advokátskej kancelárie Taylor Wessing vôbec nebola moja známosť s Radom Palom. Bola to jeho integrita, integrita jeho kolegu, a rovnako skutočnosť, že advokátska kancelária Taylor Wessing na Slovensku je dlhodobo hodnotená nezávislými ratingovými spoločnosťami ako jedna z najlepších," argumentuje primátor na sociálnej sieti. Leontiev a Pala sú podľa Valla v týchto oblastiach uvádzaní medzi poprednými špecialistami na trhu právnych služieb.

Primátor tvrdí, že po nástupe na magistrát zistili, že hlavné mesto pri vtedajšom nastavení vzťahov s mestskými podnikmi nemá možnosť efektívne vykonávať akcionárske práva, najmä práva na zistenie stavu v podnikoch a ich efektívne strategické riadenie. "Bolo nútené urgentne riešiť neudržateľnú situáciu, ktorá súvisela s nehospodárnym nakladaním s majetkom mestských podnikov v dôsledku chýbajúcej kontroly zo strany mesta a vplyvov rôznych záujmových skupín," vysvetlil. Ako tvrdí, na presadenie zmien v riadení mestských podnikov bolo potrebné, aby návrhy mali požadovanú odbornú autoritu. "To sa práve angažovaním odborníkov z Taylor Wessing podarilo dosiahnuť," skonštatoval Vallo.

Deklaruje, že oslovením advokátskej kancelárie Taylor Wessing na zastupovanie neporušilo mesto žiadny zákon ani iné pravidlá obstarávania. Kontrahovaná bola podľa ustanovenia zákona o verejnom obstarávaní, keďže jej predmetom je civilná zákazka s nízkou hodnotou. "Na bežné právne služby mesta sme už v júli tohto roka odoslali výzvu na predkladanie ponúk 17 advokátskym kanceláriám. Momentálne vyhodnocujeme ich ponuky. Tento postup je vysoko nad rámec povinností, ktoré nám ukladá zákon o verejnom obstarávaní," tvrdí.

Kontrakt mesta s kanceláriou Taylor Wessing platí na jeden rok alebo do vyčerpania zazmluvnenej sumy a podľa Valla nebude predĺžený. Nevylučuje však, že v budúcich sporoch mesta sa bude magistrát obracať aj na iné advokátske kancelárie, vrátane Taylor Wessing. Mesto oslovilo a podpísalo v marci zmluvu za 90.000 eur aj s advokátskou kanceláriou White&Case, kde ako spoločník figuruje Marek Staroň. White&Case zastupuje magistrát v bratislavských mestských podnikoch Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) a Metro Bratislava.