Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Bratislava

Výstavba železničnej zastávky vo Vrakuni sa možno začne tento mesiac

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Predpokladané náklady na výstavbu zastávky sa pohybujú podľa starostu okolo 30.000 eur.

Bratislava 5. novembra (TASR) – S výstavbou dočasnej železničnej zastávky v bratislavskej Vrakuni, v blízkosti obratiska trolejbusov na Čiližskej ulici, sa možno začne už tento mesiac. Starosta mestskej časti Martin Kuruc predpokladá, že by sa tak mohlo stať v polovici alebo koncom novembra.  "Len čo budeme mať stavebné povolenie a finančné prostriedky, začneme ihneď s realizáciou," skonštatoval pre TASR.

Samotná výstavba by podľa Kuruca nemala trvať dlho, keďže na mieste už železničná zastávka v minulosti bola. "Ide len o bezpečnostné opatrenia, ktoré by mali byť v zmysle dnešných noriem," vysvetlil. Zároveň pripomenul, že aj keď sa zastávka postaví, vlak tam nemôže zastavovať, pokiaľ nebude skolaudovaná.

Predpokladané náklady na výstavbu zastávky sa pohybujú podľa starostu okolo 30.000 eur. Vrakuňa požiadala Bratislavský samosprávny kraj o mimoriadnu finančnú dotáciu a v tejto veci sa obrátila aj na bratislavský magistrát. "Zatiaľ čakáme na odpovede z jednej i druhej strany. Zvyšok by sme chceli dofinancovať z našej mestskej časti alebo aj prostredníctvom sponzorských príspevkov," povedal Kuruc.

Projektovú dokumentáciu už mestská časť odovzdala na ministerstvo dopravy na schválenie. V prípade, ak ju rezort odsúhlasí, môže samospráva postupovať ďalej. S regionálnym vlakovým dopravcom sa Vrakuňa dohodla, že ak by železničná zastávka nebola do polovice decembra skolaudovaná, kedy by malo dôjsť k zmene grafikonu vlakového cestovného poriadku, je možné ju obsluhovať aj od januára budúceho roka. "Čiže, nemusíme čakať na zmenu grafikonu," podotkol Kuruc.

Vrakuňa sa pre vybudovanie dočasnej železničnej zastávky rozhodla preto, že postavenie terminálu integrovanej osobnej prepravy, ktorý má vyriešiť vlakové spojenie v tejto mestskej časti, sa odhaduje až na obdobie rokov 2017 až 2020. Vo Vrakuni zastávka kedysi existovala, bola však zrušená.

Myšlienka na jej obnovu vznikla podľa samosprávy z dôvodu, že cestovný čas z Vrakune do centra hlavného mesta autom, ale aj trolejbusom sa vďaka dopravným zápcham sústavne predlžuje. Ak však bude vo Vrakuni zastavovať vlak, ľudia sa ním môžu dostať na bratislavskú Hlavnú stanicu za približne desať minút.