Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Bratislava

VIDEO: Polícia rieši ročne desiatky sťažností na svojich príslušníkov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Počas prvých deviatich mesiacov v tomto roku evidovala Mestská polícia v Bratislave 69 prípadov sťažností na činnosť svojich príslušníkov, z čoho len sedem prípadov bolo opodstatnených.

Bratislava 14. októbra (TABLET.TV) - Mestská polícia v Bratislave rieši každoročne desiatky prípadov sťažností na činnosť svojich príslušníkov. V drvivej väčšine ide o neopodstatnené prípady.

Postup pri riešení upravuje zákon o sťažnostiach. Každý prípad pritom musia zodpovední zamestnanci prešetriť v lehote 60 dní. Najčastejšími dôvodmi sťažností sú postupy príslušníkov mestskej polície počas šetrenia priestupkov, alebo priebeh samotných policajných zákrokov.

Sťažovatelia si musia byť vedomí toho, že k právomoci mestskej polície patrí okrem ukladania pokút aj možnosť zadržať osobu pristihnutú pri páchaní trestného činu a odovzdať ju najbližšiemu útvaru Policajného zboru, presvedčiť sa, či ten, koho zadržiavajú, nie je ozbrojený, prípadne zastavovať vozidlo, ak vodič vozidla spáchal nejaký priestupok. V krajnom prípade môže mestský policajt použiť slzotvorné prostriedky, obušok, či putá. Ak má občan pocit, že konal nad rámec svojich kompetencií, môže podať sťažnosť.



Okrem dôvodu sťažnosti je potrebné, aby sťažnosť obsahovala dátum a podpis sťažovateľa. Poslať ju možno aj elektronicky, emailom, ale v tom prípade je nevyhnutné, aby ju sťažovateľ prišiel podpísať osobne na veliteľstvo mestskej polície.

Ak by sťažovateľ napriek všetkému nebol spokojný s postupom pri vyšetrovaní jeho sťažnosti, môže sa obrátiť na magistrát hlavného mesta.