Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislava

V bratislavskej zoo kvôli teplu zrušili stretnutie so zvieratami

Extrémne teploty v týchto dňoch nútia pracovníkov bratislavskej ZOO ochladzovať zvieratá vo výbehoch. Niektorým stačí sprcha iní si radšej pochutnajú na zmrazenej ovocnej dreni. Na snímke nosorožec tuponosý sa chladí vodnou sprchou. V Bratislave 11. augusta 2015. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Pracovníci zoologickej záhrady sa v týchto horúčavách snažia zmierniť tepelnú záťaž pre zvieratá viacerými spôsobmi. Podávajú im zamrazenú potravu, sprchujú ich či vytvárajú bahniská.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Preventívne opatrenia, ktorými sa v bratislavskej zoologickej záhrade snažia chrániť zvieratá pred extrémnymi teplotami, sa dotkli aj pravidelných stredajších stretnutí s kontaktnými zvieratami. Práve v dôsledku pretrvávajúcich horúčav najbližšie stretnutie (v stredu 12.8. o 13.30 h) v zoo zrušili.

"Dôvodom je to, že predsa len zvieratá sú v takýchto horúčavách nervóznejšie a aj presun k hornému detskému ihrisku, kde sa stretnutia konajú, by znamenal pre ne veľkú záťaž," vysvetlila Katarína Moravcová z oddelenia marketingu bratislavskej zoo.



Pracovníci zoologickej záhrady sa v týchto horúčavách snažia zmierniť tepelnú záťaž pre zvieratá viacerými spôsobmi. Podávajú im zamrazenú potravu, sprchujú ich či vytvárajú bahniská, aby sa zvieratá osviežili. "Vo výbehu pre medvede zasa napríklad dáme do vodnej priekopy pneumatiku či inú hračku, aby vo vode ostali dlhšie," uviedla Moravcová.

Zvieratá sa podľa jej slov správajú obozretne. "V tých najväčších páľavách nikdy nejdú na priame slnko, vždy si hľadajú najchladnejšie miesto vo výbehu, veľa oddychujú," upozornila Moravcová.