Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Bratislava

V piatich bratislavských mestských častiach sa začalo s kosením

Ilustračné foto Foto: TASR

Kosenie zabezpečuje hlavné mesto v lokalitách, ktoré má v správe. TASR o tom informovali z bratislavského magistrátu.

Bratislava 13. apríla (TASR) - V Bratislave sa od začiatku tohto týždňa začalo v rámci jarnej údržby s kosením, a to v mestských častiach Rača, Podunajské Biskupice, Petržalka, Vrakuňa a Staré Mesto. Kosenie zabezpečuje hlavné mesto v lokalitách, ktoré má v správe. TASR o tom informovali z bratislavského magistrátu.

Počet kosení, ktoré realizuje hlavné mesto, závisí od poveternostných podmienok. Zvyčajne je to štyri až päť kosieb do roka. Jedno kolo kosenia plôch zelene, ktoré sú vo vlastníctve a priamej správe hlavného mesta, trvá asi päť až šesť týždňov. Cyklus kosenia sa opakuje približne do jesene.

"V lete, kedy je suchšie a zeleň až tak nerastie, stačí kosiť každých 20 dní. Pri ideálnom počasí pre rast trávy, keď je teplo a daždivo, je interval kosenia nastavený na 10 až 14 dní," povedala Anna Calpášová z oddelenia životného prostredia a mestskej zelene na bratislavskom magistráte.

Kosenie v Starom Meste je podľa jej slov nastavené tak, že v období od apríla do konca júna by sa malo kosiť štyrikrát. "Pracujeme so živou prírodou, ktorá je závislá od počasia, preto aj početnosť kosenia sa v priebehu mesiacov môže zmeniť," podotkla Calpášová.

Kosenie plôch verejnej zelene na území jednotlivých mestských častí zabezpečujú aj jednotlivé samosprávy na miestach, ktoré majú v správe. Mestské časti sa starajú približne o 800 hektárov plôch verejnej zelene a stromoradia pri komunikáciách tretej a štvrtej triedy.