Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

V centre Bratislavy možno bližšie spoznať slovenskú literatúru

Ilustračné foto Foto: TASR

Je to vďaka projektu Čítajme slovenskú literatúru, ktorý podporuje ministerstvo kultúry.

Bratislava 28. júla (TASR) – Letná čitáreň U červeného raka v centre Bratislavy okrem dennej tlače a časopisov ponúka aj stretnutia so spisovateľmi a ich tvorbou. Je to vďaka projektu Čítajme slovenskú literatúru, ktorý podporuje ministerstvo kultúry.

Priaznivci umeleckého slova majú dnes o 18. hodine možnosť spoznať úspešného autora kníh Petra Balka. Tento víťaz celoslovenskej súťaže Poviedka 2012 a tohtoročný finalista súťaže Anasoft litera spolu s moderátorom Dadom Nagyom predstavia debutový román Vtedy v Lošonci. Jeho dej je o minulosti a prítomnosti metropoly južného Slovenska - Lučenca, kde sa dotýkajú rôzne národy, kultúry, osudy a vzťahy.

Na podujatí v stredu (29.7.) s názvom Slovenská literatúra vo svete sa uskutoční prezentácia Kultúrneho magazínu Reibeisen Nr. 32. V ňom je uverejnená tvorba členov Slovenského centra (SC) PEN Márie Bátorovej, Etely Farkašovej, Tamary Heribanovej, Juraja Kuniaka, Jozefa Leikerta, Mareka Mittaša, Erika Ondrejičku a Milana Richtera. Moderátor Jozef Heriban s členmi SC PEN prezradí všeličo zaujímavé zo zahraničných literárnych kontaktov a úspechov našich autorov.

Aj štvrtok (30.7.) v rovnakom čase bude v tomto prírodnom prostredí znieť umelecké slovo z projektu Čítajme slovenskú literatúru. Trubadúrsky hudobno–literárny večer účastníkov prenesie do dávnych čias spolu s Ľubomírom Feldekom a Musicanticou Slovaca. Toto hudobné združenie z Nitry oživuje hudobné pamiatky z obdobia stredoveku, renesancie a baroka. Hrá starú hudbu na historických hudobných nástrojoch. Básnik Ľubomír Feldek sa hrdo hlási k minnesängerovi Henricovi van Veldeke (12. storočie), ktorého 25 piesní preložil v knižke Krásne slovo, sladká melódia.