Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Bratislava

V Kine Lumiére otvorili výstavu J. Švankmajer a priatelia

Kino Lumiere, ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Štefan Puškáš

Výstava potrvá do 28. februára.

Bratislava 3. decembra (TASR) - V bratislavskom Kine Lumiére otvorili v pondelok výstavu s názvom Jan Švankmajer a jeho priatelia. Ponúka výber z cyklu Prírodopis významného českého režiséra, výtvarníka a kolážištu, ktorého tvorba je založená na mimoriadnej imaginácii.

Sprievodným podujatím výstavy, ktorú pripravili Slovenský filmový ústav (SFÚ) a Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK), je prehliadka Švankmajerových filmov. Diváci a fanúšikovia 84-ročného surrealistu Švankmajera si umelca môžu pripomenúť snímkami Prežiť svoj život (2010), Něco z Alenky (1987), Lekce Faust (1984), Spiklenci slasti (1996), Otesánek (2000), Šílení (2005) a Hmyz (2018).

Filmová prehliadka potrvá do 9. decembra. Dopĺňa ju séria plagátov nielen od samotného Švankmajera, ale najmä od jeho manželky, maliarky Evy Švankmajerovej. "Autormi niektorých plagátov nie sú iba Švankmajerovci, ale sú to všetko ľudia s rovnakou krvnou skupinou," povedal pre TASR kurátor výstavy, filmový a výtvarný teoretik Juraj Mojžiš.

Výstava potrvá do 28. februára.