Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Úpravy zliav v bratislavskej MHD boli schválené ešte v roku 2012

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jozef Poliak

Zmeny, ktoré mestskí i krajskí poslanci schválili v júni so spustením III. etapy Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji, by mali začať platiť najneskôr od 1. novembra tohto roka.

Bratislava 3. júla (TASR) - Úpravy zliav v bratislavskej MHD boli schválené ešte v roku 2012 pod vedením bývalého primátora hlavného mesta Milana Ftáčnika. Pre TASR to uviedol bratislavský magistrát. Reagoval tak na avizované zmeny v zľavách MHD hlavného mesta, podľa ktorých už nebudú zdravotne ťažko postihnutí cestovať zadarmo, ale zaplatia si polovicu ceny z cestovného lístka. Zľavy sa rušia aj pre darcov krvi či účastníkov protifašistického odboja.

Zmeny, ktoré mestskí i krajskí poslanci schválili v júni so spustením III. etapy Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK), by mali začať platiť najneskôr od 1. novembra tohto roka.

Bratislavská samospráva tvrdí, že primátor Ivo Nesrovnal si od nástupu do funkcie plne uvedomuje dôležitosť zavedenia jednotného integrovaného dopravného systému v celom Bratislavskom kraji a s ním súvisiacu úpravu tarifných pravidiel. "Zavedenie III. etapy IDS BK museli mestskí a krajskí poslanci schváliť, keďže v procese je potrebné pokračovať," konštatuje magistrát.

Zavedenie jednotného dopravného systému je podľa neho podmienka na čerpanie eurofondov pre ďalšie dopravné projekty. Primátor hlavného mesta chce však iniciovaním rokovaní s partnermi dosiahnuť, aby sa dosah tarifných úprav na jednotlivé sociálne skupiny eliminoval.

Podľa Ftáčnika sa súčasný bratislavský primátor nezachoval férovo, a to najmä voči zdravotne postihnutým, pretože počas diskusie poslancov neupozornil, že materiálom o schválení zavedenia III. etapy IDS BK sa rušia alebo znižujú aj zľavy pre cestujúcich v MHD. Nás už v roku 2014 tlačili, aby sme súhlasili so znížením alebo zrušením zliav, ale my sme hľadali riešenie, ktoré je prijateľné pre ľudí," podotkol bývalý bratislavský primátor.

Poslankyňa hlavného mesta Katarína Augustinič, ktorá je členkou komisie dopravy a informačných systémov, očakáva, že budú o zľavách v MHD ešte prebiehať rokovania medzi dopravcami. "Istotne budú prebiehať rôzne tarifné dohody. Som presvedčená, že sa to dá vyriešiť, aj keď sa to schválilo v takej forme," povedala pre TASR. Podľa jej slov by však mali niektoré zľavy ostať obmedzené, napríklad pre rodinných príslušníkov cestujúcich, ktorí pôsobili v 2. svetovej vojne v odboji.

Spoločnosť Bratislavská integrovaná doprava (BID), ktorá je koordinátorom projektu integrovanej dopravy v Bratislavskom kraji, tvrdí, že IDS BK zásadne zjednoduší a zlacní dopravu pre všetkých obyvateľov, ktorí denne využívajú dopravu v rámci regiónu. Podľa slov predsedu predstavenstva BID Mariana Rovenského to prinesie pozitíva pre všetkých cestujúcich, vrátane zdravotne ťažko postihnutých (ZŤP), ktorí budú môcť cestovať na jeden cestovný lístok na území regiónu vlakmi, prímestskými spojmi aj mestskou hromadnou dopravou.

BID tvrdí, že situáciu v súvislosti so zmenami v cestovnom pre ZŤP, členov protifašistického odboja či držiteľov Jánskeho plakety vníma citlivo. Problematikou zliav sa podľa spoločnosti zoberajú všetci partneri IDS BK od roku 2012, kedy odsúhlasili zjednotenie tarifných podmienok. "V roku 2013 prijalo zastupiteľstvo hlavného mesta výnimku na dočasné riešenie bezplatnej prepravy pre ZŤP s vedomím, že to nie je koncepčný a dlhodobo udržateľný stav," vysvetľuje BID. Ako dodáva, uznesenie zároveň hovorí o tom, že táto výnimka platí do zavedenia III. etapy IDS BK.