Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Uber v Bratislave spúšťa kontroverznú mobilnú službu na prepravu

Ilustračné foto Foto: TASR - archív

Metropola Slovenska sa tak zaradila k 330 mestám na svete, kde už táto alternatívna forma taxislužby funguje.

Bratislava 13. augusta (TASR) – Bratislavčania môžu od dnešného dňa využívať na prepravu v meste službu uberX od americkej spoločnosti Uber, ktorá spája cestujúcich s vodičmi cez smartfónovú aplikáciu. Metropola Slovenska sa tak zaradila k 330 mestám na svete, kde už táto alternatívna forma taxislužby funguje.


UBER UŽ AJ NA SLOVENSKU by terazmedia

Aplikácia Uber je dostupná na všetkých smartfónoch pracujúcich s operačnými systémami iOS, Android a Windows Phone. Cestujúci si stiahne aplikáciu, vytvorí účet a môže cestovať. Aplikácia používa GPS lokalizáciu na to, aby našla najbližšieho voľného vodiča. Po zaznamenaní požiadavky sa cestujúcemu zobrazí fotografia vodiča, jeho meno, registračné číslo vozidla a môže sledovať príjazd objednaného automobilu.

Cestujúci majú prístup k live GPS mape, ktorú môžu zdieľať so svojimi priateľmi a blízkymi. Tí môžu takto sledovať celú ich jazdu a mať prehľad, kde sa nachádzajú. Na konci cesty sa neplatí hotovosťou, platba sa automaticky spracuje aplikáciou.

Vodiči, ktorí budú chcieť na Slovensku spolupracovať s touto technologickou platformou, sa musia podrobiť kontrole ich trestnej aj vodičskej histórie pred tým, než budú môcť začať prijímať objednávky od cestujúcich. Musia byť poistení a vlastniť potrebné licencie.

„Sme veľmi radi, že prinášame našu službu do ďalšieho mesta na Dunaji. uberX prináša všetkým ľuďom v Bratislave ďalšiu možnosť voľby ako sa presunúť z miesta A do miesta B spôsobom, ktorý je spoľahlivý, bezpečný a dostupný,“ uviedol manažér pre medzinárodnú expanziu spoločnosti Uber Lokman Kuris.

Uber je vo svete vnímaný ako kontroverzná služba, ktorá má mnoho odporcov. Napríklad Francúzsko od začiatku tohto roka jej využívanie v krajine zakázalo v reakcii na protesty tamojších taxikárov, ktorým sa nepáči, že lacnejšia alternatívna služba obchádza vysoko regulovaný systém francúzskych taxislužieb. Spoločnosť tam preto vedie súdne spory.