Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Strelca z Hodžovho námestia dnes opäť uznali vinným

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa súdu žiaden prejav občianskeho nesúhlasu nemôže prekročiť určité hranice.

Bratislava 30. júna (TASR) - Petra S., ktorý v polovici januára 2013 strieľal z expanznej pištole na bratislavskom Hodžovom námestí, dnes sudca Okresného súdu Bratislava I opäť uznal za vinného.

Podobne bol uznaný za vinného v apríli 2013, prípad však vrátil nižšiemu súdu v októbri 2013 odvolací Krajský súd v Bratislave (KS). "Okresný súd Bratislava I dnes uznal obžalovaného P. S. vinným z prečinu výtržníctva podľa paragrafu 364 odseku 1 Trestného zákona na rovnakom skutkovom základe, ako je uvedené v obžalobe Okresnej prokuratúry Bratislava I. Podľa paragrafu 44 Trestného zákona súd upustil od uloženia súhrnného trestu obžalovaného, a to s poukazom na rozsudok Okresného súdu Rimavská Sobota zo dňa 19. septembra 2013," uviedol dnes pre TASR hovorca KS Pavol Adamčiak.

Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor a obvinený podali ihneď odvolanie, o ktorom bude po doručení rozhodovať KS v Bratislave.

Okresný súd v Rimavskej Sobote odsúdil Petra S. na súhrnný trest odňatia slobody vo výmere desať mesiacov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu jedného roka, plus zákaz činnosti riadiť akékoľvek motorové vozidlo na dobu dva roky a na dobu šiestich mesiacov ambulantné psychiatrické liečenie.

OS Bratislava I na hlavnom pojednávaní už 19. apríla 2013 uznal obžalovaného Petra S. vinným z prečinu výtržníctva a ako tresty mu uložil zákaz pobytu na území mesta Bratislava na jeden rok a prepadnutia zbrane, z ktorej strieľal. Rozsudok však nebol právoplatný, keďže obžalovaný sa voči rozhodnutiu súdu odvolal na KS.

Podľa súdu žiaden prejav občianskeho nesúhlasu nemôže prekročiť určité hranice. "Cítim sa nevinným a nemôžem akceptovať žiadne rozhodnutie o vine," reagoval vtedy na rozsudok Peter S. Podľa dozorujúceho prokurátora protestné zhromaždenie bolo v poriadku až do chvíle, keď obvinený vytiahol zbraň a začal strieľať. "Pochopte, že behať so zbraňou len tak a strieľať na verejnosti nie je správne. Vy ste mali ukončiť váš príhovor a rozísť sa," povedal prokurátor.

Podľa obžaloby Peter S. 19. januára na Hodžovom námestí približne sedemkrát vystrelil pred nedovoleným zhromaždením z expanznej pištole čiernej farby, nemeckej značky Walther. Okresný súd Bratislava I ho trestným rozkazom neskôr odsúdil na rovnaký trest ako na minuloročnom aprílovom procese. Voči trestnému rozkazu podal vtedy obvinený ihneď odpor.