Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Bratislava

SOPK prijala viac ako polovicu žiadostí firiem o duálne vzdelávanie

Jaroslav Holeček, predseda výboru SOPK pre vzdelávanie Foto: FOTO TASR/Martin Baumann

V roku 2012 sme naštartovali transformáciu, ktorá bola korunovaná v tomto roku v marci schválením zákona o odbornom vzdelávaní, povedal odchádzajúci predseda výboru SOPK pre vzdelávanie J. Holeček.

Bratislava 30. júna (TASR) – Do procesu výučby žiakov na stredných odborných školách a učilištiach sa už na nadchádzajúci školský rok 2015/2016 zapojilo prostredníctvom siedmich zamestnávateľských zväzov a združení celkom 131 zamestnávateľov. Ponúkli viac ako 1700 učebných miest. Viac ako polovica žiadostí, až 78 zo 131, spadalo pod gesciu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK), pričom certifikáty dostalo 75 zamestnávateľov. Výsledok bol pre SOPK "príjemným prekvapením". Skonštatoval to dnes na tlačovej konferencii SOPK v Bratislave odchádzajúci predseda výboru pre vzdelávanie Jaroslav Holeček, ktorý od roku 2012 v komore pracoval na zavedení praktického vyučovania vo firmách.



"Produkujeme absolventov, ktorí sa nedokážu uplatniť a tým vzniká vysoké percento mladých nezamestnaných. Preto sme v roku 2012 naštartovali transformáciu, ktorá bola korunovaná v tomto roku v marci schválením zákona o odbornom vzdelávaní. Proces nebol jednoduchý, pretože nie všetci mali rovnaký názor na prijatie zákona. Zamestnávatelia združení v Rade vlády pre zamestnávanie a odbornú prípravu sa i v tomto zjednotili a aj vďaka tomu bol zákon prijatý, avšak so štvormesačným oneskorením. Mal byť prijatý najneskôr v novembri 2014," konštatoval Holeček. Z toho dôvodu zamestnávatelia mali len desať dní od účinnosti zákona (1.4.2015) do 10.4.2015 na to, aby podali žiadosti o certifikáciu.

Holeček v tejto súvislosti pripomenul, že trh práce na Slovensku potrebuje 31 % vysokoškolsky vzdelaných ľudí, kým vo Švajčiarsku je to len 25 %, v Nemecku 24 %. "Naproti tomu na Slovensku z vysokých škôl vychádza ročne viac ako 50 % absolventov, a to v štruktúre, ktorá nevyhovuje potrebám," zdôraznil Holeček.

SOPK v oblasti strojárenstva udelila certifikát 45 zamestnávateľom, 27 v oblasti autoopravárenstva, 21 v oblasti elektrotechniky a jeden v textilnom priemysle. Certifikát udelila v 21 študijných a učebných odboroch. K dnešnému dňu majú zamestnávatelia uzatvorených so strednými odbornými školami 56 zmlúv o duálnom vzdelávaní v pôsobnosti SOPK zo 75 certifikovaných. Zatiaľ je uzatvorených 66 učebných zmlúv, a to najmä v odboroch autoopravárenstvo a strojárenstvo. Holeček pripomenul, že ide o nosné odbory, v ktorých SOPK cíti najviac nedostatkov na trhu práce.

K 75 zamestnávateľom, ktorí získali oprávnenie na poskytovanie duálneho vzdelávania už k 30. 4. 2015, pribudli žiadosti od ďalších celkom 60 zamestnávateľov. Títo žiadajú o vydanie oprávnenia na poskytovanie praktického vyučovania k 1. septembru 2016. V takom prípade je potrebné, aby žiadosť podali do 30. septembra 2015. Najväčší počet akreditácií od SOPK majú zamestnávatelia v Žilinskom, Nitrianskom a Trenčianskom kraji.

Iniciatíva pri transformácii odborného vzdelávania vznikla práve na pôde SOPK ešte v roku 2012, keď sa v máji zorganizovala prvá konferencia na túto tému. V novembri 2012 sa začala uplatňovať prvá novela zákona o odbornom vzdelávaní. Do transformácie sa zapojili zamestnávateľské zväzy, v súčasnosti je ich sedem a v zmysle nového zákona o odbornom vzdelávaní účinného od 1. apríla 2015 sú zodpovedné za odborné vzdelávanie.